12 Suiker klontjes in rode kool van de supermarkt

Van alle kinderen tussen de vier en 18 jaar krijgt slechts 1 procent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen.

Voedselwaakhond foodwatch bekeek groenten die door de voedingsindustrie zijn bereid en schrok van wat je soms voorgeschoteld krijgt.

Rode kool
Bij de twee grootste supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, werd rode kool met en zonder appel gekocht. Bij de supermarkten kun je kiezen uit maar liefst 37 varianten gekookte rode kool. Verreweg het grootste deel daarvan bevat wel erg veel suiker, zo blijkt. De zoetste variant, AH huismerk rode kool met appel, bevat 19 gram suiker per 100 gram. Op de tweede plaats komt rode kool van Jumbo met 18,1 gram suiker.

Junkfood
Als je daar 250 gram van eet krijg je pakweg 48 gram suiker binnen. Dat zijn welgeteld 12 suikerklontjes. “Bij deze AH rode kool vervaagt zelfs de grens tussen groente en junkfood.” Er worden door de voedingsindustrie veel suikers toegevoegd aan de groente: op de ingrediëntenlijst kwam foodwatch onder meer fructose-glucosestroop en karamelsuikerstroop tegen.

Volgepompt
“En zo wordt zo’n van nature gezonde portie groente volgepompt met suikers,” klinkt het. Als je eten door de voedingsindustrie laat voorschotelen loop je het risico dat je alleen al door je dagelijkse portie groente je dagadvies toegevoegde suiker overschrijdt.

Marketingpraatjes
Foodwatch adviseert eten zelf van verse ingrediënten te maken, marketingpraatjes op verpakkingen te negeren en goed te kijken naar de ingrediëntenlijst. Eerder ontdekte de voedselwaakhond al dat aan veel groenteconserven (onnodig) suiker wordt toegevoegd.

Zelf gezonder eten?
Bij Your Total Body Metabolic gebruiken we gezonde voeding als medicijn. Het persoonlijk voedingsplan dat we voor je opstellen, is er op gericht je metabolisme te herstellen en laat je lichaam de voeding weer omzetten in energie. Lees hier meer