Gezond feesten en toch genieten.

images

Gezond feesten en toch genieten is volgens de meesten van ons onmogelijk. Zeker voor de velen die met een afslankkuur zijn gestart en niet in hun oude ongezonde eet- en leefgewoonten willen hervallen. Maar ook dan mag je genieten van wat je eet. Afvallen moet aangenaam blijven. Anders hou je het nooit lang vol. Af en toe zondigen door je favoriete gerechten op tafel te brengen mag, als je daarna maar de draad weer opneemt door gezond en natuurlijk te eten.

Gezond feesten en toch niet aankomen kan als je met onderstaande voedingstips rekening houdt. En om je te helpen in je opzet te slagen presenteren we je een gezond feestmenu.

Geniet dus maar, maar… met mate.

December is een echte feestmaand waar vooral diegenen die aan een afslankkuur bezig zijn tegenop kijken. Zij willen uiteraard mee genieten maar hebben het dan moeilijk om het gezond te houden. Gezond feesten zonder dat je schrik moet hebben om aan te komen is perfect mogelijk.

Gezond feesten… Feesten heeft meestal een gevaarlijk kantje, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen. Bij de meerderheid van de feestvierders vliegen dan de kilo’s er weer aan en is het achteraf gedaan met het gezonde eetpatroon om af te vallen.

Gezond feest en toch genieten is makkelijker dan je denkt…

Na uitgebreid feest vieren met lekker (en vooral veel) eten en drinken voelen we ons meestal slecht in ons vel. We hebben last van een vervelend opgeblazen gevoel en de overdaad maakt ons zelfs misselijk.

Voor velen is dat pas een teken dat men écht gefeest heeft. Gezond feesten is echt wel mogelijk. Genieten van wat je eet en je toch aan de voorschriften van een gezond eetpatroon zonder deze vervelende spijsverteringsproblemen en extra kilo’s achteraf gaat veel makkelijker dan je denkt… mits de nodige discipline uiteraard. En daar ontbreekt het de meesten aan.

Gezond eten en voldoende bewegen gevolgd door één dag zondigen

Gezond feesten. We zegden al dikwijls dat afvallen aangenaam moet blijven. Zo hou je dit het langste vol. Zo ontwikkelde onze voedingsdeskundige Elvira van der Meijden de zogenaamde smokkel dag. Dit betekent dat je zes opeenvolgende dagen gezond en natuurlijk eet en de zevende dag mag zondigen door je favoriete gerechten te serveren.

Deze strategie maakt gezond feesten zonder aankomen mogelijk.

Feesten en voortdurend letten op wat je wel en niet mag eten is niet altijd even prettig. Concreet betekent dit dat je zes dagen voor de feesten gezond eet en de zevende dag minder let op wat je eet. Kies ook op deze smokkel dag zoveel mogelijk voor natuurlijk eten en laat vet en suikerrijke voeding en alcohol zoveel mogelijk staan. Met een smokkel dag feest je gezond en zul je weinig of niet aankomen.

Gezond feesten door naar je lichaam te luisteren

Gezond feesten en genieten doe je in de eerste plaats door naar je lichaam te luisteren. Als je voldaan en dus verzadigd bent, stop dan met eten hoe graag je ook zou doorgaan. Door naar je lichaam te luisteren eet je nooit teveel, ook niet op feestdagen. Lekker én gezond feesten is makkelijker dan je denkt. Eet liever meerdere keren maar beperkt dan telkens tot één bord. Zo eet je zeker niet te veel.

Gezond feesten doe je door:

  • Gezond, evenwichtig en gevarieerd te eten: kies ook nu feestrecepten met natuurlijke ingrediënten en zeker met veel groenten, fruit, noten, zaden en pitten
  • Eet veel groenten: eet ook nu veel verse groenten. Ook met groenten kun je lekkere feestgerechten maken. Zo krijg je weinig of geen calorieën maar des te meer gezonde voedingsstoffen naar binnen die je nodig hebt om gezond te blijven functioneren
  • Geef de voorkeur aan volkorenproducten: het is makkelijker je te focussen op wat je wel mag eten dan op wat je niet mag eten. Neem volkorenproducten in plaats van geraffineerde witte producten
  • Kies voor verse natuurlijke producten in plaats van kant- en- klare gerechten of diepvriesmaaltijden
  • Breng al je gerechten op smaak met verse kruiden zoals tijm, laurier, peterselie, oregano, dille…
  • Bak in olie in plaats van boter, dat is minder vet en dus veel gezonder
  • Sla ook nu geen enkele maaltijd over: begin met een gezond ontbijt. Zo is je spijsvertering en je vetverbranding onmiddellijk actief. Eet bij je ontbijt enkele sneden volkorenbrood, een stukje fruit of een omelet. Dat zorgt voor een verlengd verzadigingsgevoel waardoor je minder vlug weer honger hebt
  • Geef de voorkeur aan vette vis: en vooral aan wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauwfilet, heilbot, tarbot, dorade en makreel
  • Kauw goed en eet langzaam
  • Eet niet meer als je voldaan bent
  • Neem kleine hapjes zo geniet je even goed
  • Kies voor een klein bord. Dat helpt om minder te eten en je toch het gevoel te geven dat je veel gegeten hebt
  • Drink bubbels, maar doe dat met mate
  • Drink voldoende water: dat zorgt voor een goede spijsvertering, geeft je vlug een voldaan en verzadigd gevoel en zuivert je lichaam (ook van alcohol)
  • Beweeg voldoende, ook tijdens de feestdagen: blijf ook tijdens de feestdagen dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen, joggen of zwemmen op je eigen tempo

Gezond feesten met ons gezond feestmenu

Gezond feesten met Garnalensoep met koriander en knoflook

Ingrediënten voor 4 personen: 500 gram verse garnalen, 4 stengels prei, 2 teentjes verse knoflook, 800 milliliter kokosmelk, 4 eetlepels verse (rode) curry pasta, 12 takjes koriander, 2 Spaanse pepers, 20 gram Parmezaanse kaas, roomboter, 2 liter water peper en zeezout

Bereiding:

  • Breng het water aan de kook
  • Snij de prei in ringen, de knoflook fijn en de Spaanse peper doormidden
  • Verwijder de pitten verwijder de pitjes
  • Zachtjes aanbakken met een klontje roomboter en snufje peper en zeezout gedurende maximaal 5 minuten
  • Snij de koriander fijn klein en rasp de Parmezaanse kaas
  • Voeg de curry pasta aan toe en roer alles grondig door elkaar
  • Voeg er het heet water, de garnalen en ¾ van de gesneden koriander aan toe
  • Breng aan de kook en laat gedurende een vijftal minuten zachtjes doorkoken
  • Haal van het vuur en pureer de soep
  • Zet de soep terug op het vuur, roer de kokosmelk er door en verwarm nog even
  • Serveer de soep met verse koriander en Parmezaanse kaas

Gezond feesten met Zalm en verse seizoensgroenten

Ingrediënten voor 4 personen: vier (wilde) zalmmootjes van elk 150 gram, 1 courgette, 5 wortelen, 400 gram peulvruchten( je hebt de keuze tussen erwten, boontjes, groentekiemen, kapucijnen, linzen en kikkererwten), 15 zongedroogde tomaten, 1 citroen

Bereiding:

  • Verwarm je oven op 180 graden
  • Snij alle groenten in stukken
  • Leg vier dubbelgevouwen vellen aluminiumfolie op je aanrecht
  • Leg de gesneden groenten in het midden van de folie
  • Plaats de moot zalm er bovenop en bestrooi met peper en zeezout
  • Snij uit het midden van de citroen twee dikke plakken, snij ze doormidden en leg ze op de zalmmoten
  • Vouw de folie dicht zodat je een pakje bekomt
  • Plaatst het in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten

Gezond feesten met Gegrilde pompoen met knoflook en rozemarijn

Ingrediënten voor 4 personen: 1 pompoen van ongeveer 2 kilo, 2 bollen knoflook, 6 takjes verse rozemarijn, 10 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels vers geperst citroensap, een snuifje peper en zeezout

Bereiding:

  • Je oven voorverwarmen op 220 graden
  • Snij de pompoenen in tweeën en verwijder het vruchtvlees
  • Snij de pompoenhelften (mét schil) in halve maantjes
  • Beleg een bakplaat met folie en leg hier de pompoenmaantjes op
  • Leg knoflookteentjes bij de pompoen
  • Verdeel de verse rozemarijnblaadjes over de pompoen
  • Giet er de olijfolie en het citroensap over en bestrooi met peper en zout
  • Meng alles grondig door elkaar en plaats de schotel gedurende een veertigtal minuten in de voorverwarmde oven

Gezond feesten met Verfrissende smoothie met peer, venkel en munt

Ingrediënten voor 4 smoothies: 2 rijpe pepers, 1 limoen, 1 kleine venkel, 300 milliliter zelf geperst appelsap, 100 milliliter vers geperst perensap, 4 takjes verse munt, 100 milliliter magere natuuryoghurt

Bereiding

  • Schil de peer en snij ze in blokjes
  • Pers 100 milliliter perensap
  • Was de venkel en snij fijn
  • Haal de blaadjes van de munt en gebruik de topjes voor de garnering
  • Pers de limoen
  • Mix de peer samen met de venkel, het appelsap, het perensap, het limoensap, de yoghurt en muntblaadjes in de blender tot een egaal mengsel
  • Serveer deze verfrissende gezonde smoothie in glazen en garneer elk glas met het bovenste topje van de munttakjes

Door het naleven van bovenstaande tips zul je na de feesten zowel aan je buikomtrek als op de weegschaal vlug merken dat je gezonde feesten achter de rug hebt.

Lees meer over ons voedingsadvies gebaseerd op je eigen bloedwaarden.