Gezonde voeding op vakantie advies & tips

Je kent het vast wel, ben je net goed op weg met gezonde voedingsgewoonten, ga je op vakantie. Weg alle goede voornemens. En heus, je was echt van plan om jezelf in te houden. Geen wijntjes, croissantjes en knapperige Italiaanse pizza’s. Nee, je zou je dit jaar netjes gedragen op vakantie. Haha.

Verleiding op vakantie

In de afgelopen jaren heb ik heel wat van mijn cliënten horen verzuchten dat het weer niet gelukt was om het vol te houden. Dat de verleidingen op vakantie toch echt te groot waren. Die heerlijke Franse kaas op een stukje stokbrood, de verrukkelijke Engelse high tea of de aanlokkelijke Belgische bonbons, ze zijn vaak sterker dan jouw goede voornemens.

Het gekke is dat de meeste mensen geen moeite hebben om die ‘heerlijkheden’ te weerstaan zolang ze nog thuis zijn, maar zodra zij op vakantie zijn, gaan alle remmen los. Zodra de eerste hap of slok genomen is, is er geen houden meer aan. Zelfs als je er buikpijn, huiduitslag of hoofdpijn van krijgt. Want ach, het is maar voor eventjes, het is tenslotte vakantie.

 

Gezond lichaam verlangt niet naar ongezond eten

Zelf heb ik altijd ervaren dat het geen moeite kost om verleidingen te weerstaan, als het smokkelen serieuze klachten veroorzaakt. Zo zal iemand met coeliakie het wel uit zijn hoofd laten om zich te buiten te gaan aan een croissantje. Het is het gewoon niet waard, je krijgt met coeliakie zulke heftige klachten als je een keer iets verkeerds eet! Wanneer je meteen afgestraft wordt, is het dus niet zo moeilijk. Lastiger wordt het als je de consequenties niet meteen merkt. Als je suikervrij wilt eten vanwege bloedglucoseschommelingen zul je vermoedelijk niet meteen omvallen na de eerste hap van een Bossche bol. Je merkt dat pas als je de volgende dag een onbedwingbare trek hebt in méér suiker. En dan is het dubbel lastig om er weer mee te stoppen.

Een echt gezond lichaam heeft geen moeite met verleidingen, dan doen al die lekkernijen je niks (meer). Wanneer je echt gezond bent, kun je best eens iets eten wat niet binnen je normale voedingspatroon past, daar heb je dan geen last van. Zolang je nog likkebaardend langs de banketbakker loopt, weet je al dat er nog iets uit balans is. Toch is het ook mogelijk dat de lucht van versgebakken brood je tegen staat. Echt waar, ik heb dat zelf ook, nu ik al zo’n 15 jaar geen brood meer eet. Het doet me niks meer, die lucht vind ik nu echt niet lekker meer.

Hoe omgaan met de verleiding?

Om te beginnen zou ik de verleidingen zoveel mogelijk vermijden. Een high tea is geen goed idee voor mensen die suiker ‘verslaafd’ zijn. Je stuurt een alcoholist tenslotte ook niet naar een café. Bedenk van te voren goed welke gelegenheden voor jou problemen kunnen veroorzaken, een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Zorg dat je altijd iets bij je hebt wat je wel kunt eten. Als je met de auto naar Spanje rijdt kun je onderweg bij benzinestations meestal niks fatsoenlijks krijgen (ook al wordt dat wel beter). Zorg voor wat nootjes, snoeptomaatjes, komkommer, radijsjes en fruit in je tas. Die kun je ook in het buitenland wel ergens vinden.

Ga je naar een hotel, dan kan het lastiger zijn om de typische ontbijtjes van witte broodjes met chocopasta te vermijden. Bij een buffet met wat eiergerechtjes heb je nog wat keuze, maar ook dat is gewoonlijk nog een uitdaging. Als het ontbijt te erg is, kies ik er zelf meestal voor om het ontbijt maar over te slaan, dat kan meestal geen kwaad.

Kom je op vakantie in sociale situaties terecht waar de drank rijkelijk vloeit, drink dan water tot het je oren uitkomt. Water met bubbels, met een schijfje citroen, stukjes fruit of gewoon plat water. Zodra je begint met het eerste alcoholische drankje, staat de deur open voor de volgende. Laat je niet onder druk zetten, je bent niet ongezellig als je water drinkt! Je kunt ook zonder alcohol lol maken! Als de druk erg groot wordt, zorg dan dat je de BOB bent. Dat maakt het een stuk makkelijker.

Uit eten gaan is meestal niet meer zo’n probleem. In de meeste restaurants is er wel iets te vinden wat je kunt kiezen. Laat vlees en vis zonder saus serveren, groenten uit het water of een frisse salade moet je echt overal kunnen krijgen, maar je zult het wel met de ober moeten bespreken. Afwachten of er iets fatsoenlijks op je bord komt, is gewoonlijk niet verstandig.

In pretparken is het nog niet erg normaal om gezonde voeding te verkopen. Je kunt zelf iets meenemen, maar dat wordt niet overal getolereerd. Leg dan uit dat je een allergie hebt, daarmee gaan vaak wel deuren open.