Hoge bloeddruk verlagen met voeding.

 

is  belangrijk om goed te zorgen voor je hart- en bloedvaten. De medische wereld is (nog) te veel afgestemd op hart- en vaatziektes bij mannen, waardoor de vrouwen een hoger risico lopen hieraan te overlijden. Eigen verantwoordelijkheid nemen is de enige oplossing. Een makkelijke manier om dit te doen is zelf je bloeddruk in de gaten te houden en een hoge bloeddruk op natuurlijk wijze te verlagen.

Hoge bloeddruk verlagen; waarom zou je?

We denken dat vrouwen allemaal bang zijn om kanker te krijgen, maar hart- en vaatziektes zijn verreweg onze doodsoorzaak nummer 1. Maar liefst 55% van de vrouwen overlijdt hieraan.  Volgens de overheid heeft maar liefst één op de drie Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar last van een verhoogde bloeddruk, een signaal dat er iets niet helemaal goed gaat in je lichaam.

Je bloeddruk is de kracht waarmee je hart je bloed in je bloedvaten pompt. Hierdoor ontstaat er een druk op je bloedvaten. Deze druk moet niet te hoog worden. Een hoge bloeddruk (ook hypertensie genoemd) vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Ten eerste moet je hart dan continu te hard werken en ten tweede beschadigt een langdurige hoge bloeddruk de wanden van je aderen, wat het ontstaan van aderverkalking en bloedstolsels bevordert. Door aderverkalking worden de vaten minder elastisch en neemt de bloeddruk nog verder toe. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Belangrijk is dus om dit te voorkomen of weer terug te draaien als het al zover is. Want de voortdurende druk op je vaten kan ernstige schade aanrichten aan je organen, waaronder je hart en bloedvaten, maar ook je hersenen, ogen en nieren.

Het  vrouwelijke hormoon oestrogeen biedt lange tijd bescherming

Dat hart- en vaatziektes lange tijd werden gezien als een mannenkwaal komt doordat ons vrouwelijke hormoon oestrogeen ons lange tijd bescherming biedt tegen een te hoge bloeddruk. Een vrouw van 35 heeft drie keer minder kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen dan van een man van 35. Oestrogeen is het hormoon dat wel 400 functies heeft in ons lichaam, waaronder het behouden van de elasticiteit van onze bloedvaten. Tot aan de menopauze zijn we dus goed beschermd tegen hart- en vaatziektes. Daarna daalt dit hormoon relatief gezien en zijn we zelf aan zet. “Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste wordt het een kwestie van slim samenwerken,

Na de menopauze stijgt het risico op een te hoge bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziektes ook stijgt. Het goede nieuws is dat je nooit van de ene op de andere dag het risico op een beroerte of hartaanval zult ontwikkelen. Daar gaat meestal een lange periode van een te hoge bloeddruk aan vooraf. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Eén derde heeft een verhoogde bloeddruk

Eén derde van de vrouwen tussen 30 en 70 heeft een verhoogde bloeddruk, waarbij het risico fors toeneemt naarmate je ouder wordt. Je bloeddruk wordt gemeten met twee cijfers. Het eerste cijfer (het hoogste) is het cijfer van je bloeddruk als je hart je bloed in je vaten pompt. Dit wordt ook de bovendruk of systolische druk genoemd. Die zou idealiter rond de 120 moeten liggen. Als je ouder bent mag dit wat hoger zijn tot maximaal 140. Het tweede cijfer is de onderdruk of diastolische druk genoemd. Dit is de druk als je hart in rust is. Idealiter ligt dit rond de 80. Een hoge bloeddruk heb je als de onderdruk 90 of hoger is en/of de bovendruk hoger dan 140. Beide getallen zijn dus van belang en moeten in de gaten gehouden worden.

Hoe staat het eigenlijk met jouw bloeddruk?

Weet jij eigenlijk hoe het met jouw bloeddruk staat? Het vervelende is dat je geen klachten hoeft te hebben ondanks een langdurig, flink verhoogde bloeddruk terwijl er langzaam maar zeker toch schade ontstaat. Pas bij langdurige of ernstige verhoging kunnen er symptomen optreden zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en wazig zien. Maar laat het alsjeblieft niet zover komen. Zorg dat je weet hoe jouw bloeddruk ervoor staat. Het gaat om jouw lichaam!

Je kunt heel eenvoudig zelf je bloeddruk meten door een bloeddrukmeter in huis te halen. Voor nog geen drie tientjes heb je een waardevol apparaatje in huis dat je een belangrijk signaal geeft of het tijd is om iets te veranderen in je leven.

Wat te doen bij een flink hoge bloeddruk?

Blijkt uit enkele keren meten dat je een flink hoge bloeddruk hebt (ver boven de 140/90) ga dan even naar je huisarts. Het kan zijn dat je dan buiten staat met het recept voor een medicijn om je bloeddruk omlaag te krijgen. Voor tijdelijk is dat prima, maar wees je ervan bewust dat medicijnen niet de juiste oplossing zijn. Ze verbloemen de oorzaak. Een hoge bloeddruk geeft aan dat er iets niet helemaal goed gaat in je lichaam. Als het brandalarm in je huis afgaat haal je toch ook niet de batterij eruit om van de herrie af te zijn? Nee, dan ga je op zoek naar de brand om te blussen. Doe dat ook bij een hoge bloeddruk want het is het signaal dat er ergens “brand” is in je lichaam. Daarbij: bloeddrukverlagers kunnen vervelende bijwerkingen hebben, het zijn chemische stofjes die niet in je lichaam thuis horen.

Dus: hoe verlaag je zelf je hoge bloeddruk? Laat ik voorop stellen dat de adviezen en recepten die wij bij Totalbody geven er allemaal voor kunnen zorgen dat je bloeddruk snel weer op een gezond niveau komt. We hebben   klanten die ging eten volgens het voedingadvies en  in twee weken tijd een bloeddruk van 210 zien dalen naar 140!  Heb je hoge bloeddruk en wil je op een gezonde manier deze verlagen maak een afspraak  op :

http://wwww.totalbodyprogram.nl