‘Ik doe alles goed en toch lukt het niet’

Deze uitspraak horen we  regelmatig van cliënten en mensen die ons toch wel enigszins wanhopig benaderen via internet. Mensen die echt alles doen wat ze kunnen en toch niet opknappen. Zij eten keurig, bewegen genoeg, letten op voldoende ontspanning, slikken diverse supplementen en toch houden ze klachten. ‘Het werkt niet, ik kan er net zo goed mee stoppen’ horen we dan.

Ik merk dat we door de gezondheidsrage van dit moment het idee krijgen dat het leven maakbaar is. Als je maar doet wat er gezegd wordt, komt alles goed. Jonge, fitte, slanke, sportieve mannelijke goeroes dragen de boodschap uit dat wat zij bereikt hebben ook voor jou is weggelegd. Dat als je maar precies doet wat zij doen, jij ook van je buikvet afkomt. Of dat je dan ook fris en fruitig door het leven gaat. En dat ook jij dan al je kwalen kwijtraakt. Hm… is dat ook echt zo, ook voor de vrouw die na meerdere zwangerschappen op een burn-out afstevent?

Was het maar waar.

Natuurlijk help je jezelf met een goed eetpatroon, voldoende frisse lucht, regelmatige beweging, weinig stress en voldoende slaap. Dat zijn nu eenmaal de basisvoorwaarden voor een gezond lichaam. Voor veel mensen is het genoeg om in deze voorwaarden iets te veranderen. Zij knappen inderdaad op als ze anders gaan eten, en meer gaan bewegen. Maar dat betekent niet dat al die aanpassingen ook voldoende zijn voor jou.

Misschien is er voor jouw lichaam meer nodig om weer gezond te worden!

Dan hoor ik dat mensen vitamine D gaan slikken en magnesium, misschien ook nog wat visolie. Voor een deel van de mensen is dat de oplossing, maar voor anderen helemaal niet. Je weet namelijk niet wat er van binnen bij jou aan de hand is, welk radartje in de grote machine hapert. Het lichaam is zo complex, dat er maar één stofje hoeft te missen, één enzym niet goed hoeft te werken om de hele machine vast te laten lopen. Stel je voor wat er dan gebeurt als meerdere werkingsmechanismen niet goed werken. Dan kan het gebeuren dat je (net als ik) heel lang op zoek bent naar de oplossing.

Gelukkig heb ikzelf door heel lang te zoeken voor mijzelf een aantal puzzelstukjes gevonden, waardoor ik enorm ben opgeknapt. Maar dat wil niet zeggen dat alles opgelost is. En dat betekent al helemaal niet dat jij dezelfde puzzelstukjes hebt als ik.

Zucht. (Sorry, ik kan er niks anders van maken.)

Moet je dan maar stoppen met je goeie gedrag? Maar weer ‘gewoon’ gaan eten en die supplementen laten staan? Zou dat de oplossing zijn? Wat denk je?

Nee natuurlijk niet, als de basis van je gezondheid niet klopt, kan je lichaam helemaal niet herstellen. Het begint daarom bij leefstijlfactoren, als je die helemaal in orde hebt (en dan is de vraag wat er bij jouw lichaam past), heb je in elk geval een goede basis gelegd. Als dat niet voldoende is, begint daar de zoektocht naar wat wel werkt. En daar lopen veel mensen vast. Bij Totalbody Metabolic meten ze bijvoorbeeld  je bloedwaarden  en krijg je persoonlijk voeding advies op die waarden . (Ik weet het, het is nu eenmaal niet eenvoudig.)

Je kunt natuurlijk van alles uitproberen, van wietolie tot curcuma en van vitamine B12 tot een detoxkuur, maar er is nu eenmaal geen Haarlemerolie die voor iedereen werkt. Meestal is er ook gewoon geen ‘magic bullet’ die je even van je klachten afhelpt. Was het maar waar.

Ik snap heel goed dat je de moed wel eens verliest, het is ook niet eenvoudig als het allemaal niet werkt. Maar toch denk ik dat er winst te behalen valt door te blijven zoeken. Doe dat nou niet alleen, zoek hulp van een deskundige! Er zijn verschillende soorten deskundigen die je kunnen helpen in je zoektocht. Ga op zoek naar professionals die je een stapje verder helpen. Bij Totalbodyprogram  staan ze klaar voor je .Verwacht niet dat je meteen eventjes alles oplost! Zij dragen allemaal een stukje bij aan jouw oplossing. Er is niemand die het lichaam zo goed begrijpt dat hij/zij iedereen kan genezen. We weten domweg nog niet alles.

Waar ik verdrietig van word, is dat de echte goede speurneuzen niet standaard vergoed worden door de ziektekostenverzekeringen. Nee, die moet je voor een groot deel zelf betalen, net als hun behandelmethoden. Dat is gewoon oneerlijk. We krijgen wel de medicatie vergoed waar je lichaam niet beter van wordt, maar de producten die je lichaam helpen om echt te genezen, moet je zelf ophoesten.informeer naar de mogelijkheden van vergoedingen via de ziektekosten verzekeringen bij Totalbodyprogram.

Bron :

Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie