Maagverkleining. voedingsadvies en begeleiding bij maagverkleining nazorg Beuningen

Overgewicht is een van de grootste gezondheidheidsproblemen van Nederland. Overgewicht, Obesitas is wereldwijd enorm toegenomen. In Nederland heeft bijna de helft van de volwassenen overgewicht. Dit kost jaarlijks meer dan 35 miljoen euro aan behandelingen. Door overmatig en teveel eten, gebrek aan beweging zorgt er met name voor dat er in het lichaam teveel lichaamsvet wordt opgeslagen. Soms spelen erfelijke factoren, medicijnen of psychiatrische problemen een rol. Het verschil met andere verslavingen is de dagelijkse verbondenheid met eten. Eenmaal verkregen overgewicht is vaak moeilijk om deze weer blijvend omlaag te krijgen. Vaak worden er tal van pogingen ondernomen, vaak zonder of te weinig resultaat waardoor er psychische problemen kunnen ontstaan en kwaliteit van leven verminderd.

Morbide obesen vaak ondervoed.

‘Mensen met obesitas zijn eigenlijk enorm ondervoed. Ze krijgen weliswaar veel calorieën binnen, maar hebben vaak een eentonige en weinig gevarieerde voeding. Het is schrikbarend hoeveel tekorten er al voor de operatie aanwezig zijn. Uit onderzoek van 200 patiënten bleek 5% voor de operatie ijzergebreksanemie te hebben, 25% had een laag foliumzuurgehalte en 80% had een tekort aan vitamine D. Daarom is het belangrijk om al vóór de operatie met suppletie te beginnen. In een eerder blog schreven we al over de spaarstand van je lichaam. Lees lichaam in de spaarstand door lijnen

 

Een operatie, maagverkleining, is reeds tientallen jaren in gebruik om mensen met ernstig overgewicht met behulp van een operatie, gewicht te laten verliezen. Hiervoor zijn diverse ontwikkelingen geweest, waarbij nu de meest voorkomende operatie is: De gastric bypass, ofwel, maagverkleining. Hierbij wordt de maag voor het grootste deel verkleind en wordt een deel van de dunne darm ‘omgelegd’.

Door hormonale veranderingen in de darm en doordat men niet veel meer kan eten, valt men af. Dit is gemiddeld zo’n 50% van het OVERgewicht. De maagband is een relatief eenvoudigere operatie, die veelal uitgevoerd wordt bij mensen met een BMI die niet extreem hoog ligt en wanneer er geen Diabetes aanwezig is. De maagband zorgt voor een lager gewichtsverlies en voor wat meer her-operaties. Het risico van de operatie is echter kleiner. Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden, zoals een sleeve gastrectomie (zogenaamde ‘buismaag’, men haalt een groot deel van de maag weg) of een Duodenal Swich (een nog grotere omleiding van de darm, met grotere kans op tekorten). Maar die zijn minder gebruikelijk.
 

Gespecialiseerde zorg

Een maagverkleining geeft de patiënt de mogelijkheid om af te vallen, nadat alle andere pogingen gefaald hebben. Daarna zal hij of zij er écht zelf voor moeten zorgen niet terug te vallen in het oude eetpatroon en weer aan te komen. In dit hele proces rond operatie en nazorg is deskundige begeleiding, ondersteuning noodzakelijk en zeer wenselijk. Tevens wordt er geconstateerd dat er op steeds jongere leeftijd een maagverkleining wordt toegepast. ‘De gemiddelde leeftijd daalt!! Nu is dat nog 42 à 43 jaar, maar elk jaar daalt de gemiddelde leeftijd met een half jaar. Wijzend naar verschillende literatuur worden er in Europa worden ook al kinderen van 12 of 13 jaar geopereerd. In Nederland nog niet. Een maagverkleining, operatie brengt risico’s met zich mee en is levensingrijpend.

Enkele voedingsadviezen na een maagverkleining.

Eet rustig, een rustig tempo en goed kauwen dragen bij aan een goede vertering en een minder vol gevoel. Slecht kauwen kan pijn achter uw borstbeen veroorzaken. Neem een rechte houding aan. Stop met eten of drinken zodra u een vol gevoel heeft. Het is mogelijk om uw maag uit te rekken. Het is daarom belangrijk dat u niets forceert en direct stopt met eten zodra u een vol gevoel heeft. Bewust eten en drinken is nodig om dat gevoel te herkennen Eet en drink niet op hetzelfde moment. Het eten neemt het vocht op, waardoor het volume groter wordt. Ook versnelt drinken de passage van het voedsel, waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen. Drink rustig en tot hooguit 30 minuten voor en minimaal 30 minuten na het eten. Gebruik kleine maaltijden. Een kleine maag verlangt kleine maaltijden. Het is dan ook normaal als u maar kleine hoeveelheden voedsel kunt verdragen. Zorg dagelijks voor voldoende beweging. Het advies is om dagelijks minstens 60 minuten matig intensieve beweging te hebben. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor het gemakkelijker bereiken en behouden van gewichtsverlies. Door 3 tot 4 x per week intensief te sporten kunt u bijna 20% meer gewichtsverlies bereiken. Na de operatie is de opname van vitaminen en mineralen verminderd. U zult om die reden, vitaminen en supplementen levenslang moeten gaan gebruiken eigenlijk al 2 weken na de operatie.

Persoonlijk advies en nazorg bij een maagverkleining? Wij helpen je graag verder met professionele begeleiding door onze orthomoleculair therapeuten. Kom vrijblijvend langs bij ons in omgeving Beuningen om kennis te maken hoe wij je verder kunnen helpen na een maagverkleining.

Lees meer over ons voedingsplan

Maak gratis en vrijblijvend kennis omgeving Beuningen

BRONNEN:

  • http://www.ndbc.nl/maagverkleining
  • Elvira Richters, Total Body Program.