healthy organic green detox juice on wood

Ontgiften helpt uw lichaam zichzelf te genezen

Het ontgiften (ook wel detox genoemd) van uw lichaam wordt steeds belangrijker als u graag fit en gezond wilt zijn. Ook bij herstel na ziekte wordt vaak door (natuur)geneeskundigen een ontgifting geadviseerd om het genezingsproces te stimuleren. Dus wat is ontgifting, waarom is het nodig en hoe kunnen we dat in gang zetten?

Gifstoffen kunnen eenvoudig worden gezien als stoffen in ons lichaam die stress of schadelijke effecten teweegbrengen in onze biochemische stofwisseling en in onze organen. Soms zijn we ons bewust van de schadelijke stoffen waar we ons systeem aan blootstellen en soms krijgen we toxines onbewust binnen

Onze lichamen worden dagelijks aan giftige stoffen blootgesteld. Dit gaat bijvoorbeeld om lucht- en waterverontreiniging en allergenen. Ook zit er kwik in onze vis (in het bijzonder in witte tonijn en zwaardvis) en toegevoegde hormonen in onze kip. We drinken alcoholische dranken en ons voedsel zit vol additieven en conserveringsmiddelen (E- nummers). Deze stoffen zijn soms natuurlijk van oorsprong, zoals vitamine C of citroenzuur, maar vaak zijn ze in meer- of mindere mate giftig en/of belastend.  Zo ook haarverf, haarsprays, lijm, afbijtmiddel en talloze andere producten.

Voor veel mensen zijn medicijnen een andere belangrijke bron van toxines. Medicijnen op doktersrecept en medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, zijn door de mens geproduceerde chemische stoffen. Ons lichaam kent deze stoffen niet en heeft er moeite mee deze te verwerken. Hoewel medicijnen zeker nuttig kunnen zijn, kunnen ze na verloop van tijd opstapelen in ons lichaam en zo leiden tot gevaarlijk giftige niveaus.

Wat zijn de symptomen van toxiciteit?

Mensen met een hoge mate van toxiciteit kunnen last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, huiduitslag en onverklaarbare pijntjes. Andere symptomen kunnen zijn constipatie, maagzuurproblemen, slechte spijsvertering, winderigheid, gewichtstoename, overmatige slijmproductie, slechte concentratie, huidklachten, minder goed geheugen, depressie, sterke lichaamsgeur en slechte adem. Mensen met een slecht functionerende lever liggen meestal wakker tussen 1 uur en 3 uur.

Hoe kunnen we ons lichaam ontgiften?

Ons lichaam bezit natuurlijke eigenschappen om gifstoffen uit ons systeem te verwijderen. De lever filtert afvalstoffen uit het bloed. Een gezonde lever betekent een gezond lichaam, een betere slaapkwaliteit en meer energie. Wanneer de lever niet goed functioneert, wordt ons bloed niet ontgift. De darmen helpen mee om ongewenste stoffen uit het lichaam te verwijderen. Naast de lever fungeren ook de nieren als een filtersysteem om gifstoffen af te voeren.

Hoewel we inname van toxines niet volledig kunnen vermijden, kunnen wij ons meer bewust worden van de processen in ons lichaam, zodat we zorg gaan dragen voor een afname van toxines. We kunnen ons lichaam helpen giftige stoffen efficiënter af te voeren zodat ons lichaam beter kan gaan functioneren.
Hier zijn een paar tips om uw ontgiftingsproces te starten:

  • Knijp een halve citroen uit in een glas lauwwarm water en drink dit elke ochtend om je lever te ontgiften. (U kunt de natuurlijke zoetstof Stevia toevoegen om hier gezonde limonade van te maken. Stevia zorgt ook voor herstel van de darmflora.)
  • Doe 1-2 theelepels biologische appelazijn in een half glas lauw water (eveneens zoeten met Stevia) om de nieren te helpen bij ontgifting.
  • Doe oefeningen waarbij u moet zweten, dit helpt uw lymfesysteem met het afvoeren van gifstoffen en dit helpt ook in de opbouw van uw immuunsysteem.
  • Neem dagelijks 25-35 gram vezels zodat de dikke darm zich kan ontdoen van gifstoffen uit het lichaam. Deze vezels omvatten oplosbare vezels zoals peulvruchten, havermout, groenten zonder schil en fruit en onoplosbare vezels, zoals volle granen, zaden en vruchten en groenten met schil.

Ontgifting op het volgende niveau.

Bovenstaande maatregelen zijn slechts manieren om uw lichaamseigen zuiveringsprocessen te stimuleren. Als u wilt starten met het afvoeren van ernstige vergiftiging of als u een ernstige ziekte heeft, dient u contact op te nemen met een zorgverlener die u kan helpen bij het opzetten van een persoonlijk programma. Dit kan met behulp van een combinatie van plantaardige en homeopathische middelen waarbij de lichaamseigen processen gestimuleerd worden. Toxines die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt verdwijnen niet vanzelf. Om te herstellen is het belangrijk om uw lichaamscellen, bloed en organen te ontdoen van de schadelijke stoffen.

Proteolytische systemische enzymen (in de vorm van vitaminen en mineralen) kunnen ook helpen uw bloed te zuiveren en ontstekingen in uw lichaam te verminderen. Vitaminen en mineralensupplementen verminderen de toxiciteit van kwik en helpen u om uw energie te herstellen. Ook het verminderen van stress (door middel van therapie of coaching) en het veranderen van uw levensstijl kunnen een belangrijke rol spelen in het toestaan van uw lichaam om zichzelf te reinigen. Door vermindering van stress kan er balans komen in de chemische processen van uw lichaam waardoor u kunt herstellen.

Tot slot en erg belangrijk, een goed ontgiftingsplan houdt ook in dat u goede voeding neemt dat vezels, antioxidanten, en laag-glycemische voedingsmiddelen (koolhydraten die langzaam worden afgebroken) bevat die helpen bij het genezingsproces.

Een belangrijk principe in de natuurgeneeskunde is dat het lichaam een aangeboren vermogen heeft om zichzelf te genezen is. Ontgifting is een manier waarop we ons lichaam in staat stellen dit genezingsproces doeltreffend te kunnen uitvoeren.

Je kunt je lichaam helpen om toxische stoffen af te breken, met een specifiek voedingspatroon dat je volgt. Met het Totalbody Metabolic geef jij je lichaam de gezondheid die het verdient.