Hooikoorts verhelpen?

 

Is hooikoorts echt zo makkelijk te verhelpen met bijenpollen?

Een aantal jaren geleden had ik een collega  in het ziekenhuis die ieder voorjaar weer kampte met een stevige hooikoorts. Wat had ik met haar te doen! Ze zag er weken uit alsof ze snipverkouden was en voelde zich behoorlijk beroerd. Ze had al van alles geprobeerd maar niets hielp echt goed en langdurig.

Als we toen geweten hadden wat we nu weten, hadden  we haar misschien kunnen helpen. Want het lijkt erop dat er genoeg gezonde mogelijkheden zijn om hooikoorts definitief te verdrijven. Bijenpollen zijn dan zeker interessant om eens naar te kijken.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. In Nederland betekent dit dus, dat mensen met een gevoeligheid hiervoor er behoorlijk last van kunnen krijgen tussen half april en eind juni. Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. De meeste mensen kennen klachten zoals een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus, last van niezen en branderige ogen en hoesten of een pijnlijke keel. Het lijkt dus inderdaad op een stevige verkoudheid! Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.

Een overdreven actie van het immuunsysteem

Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, in dit geval op het stuifmeel van o.a. grassen, bomen en planten. Stoffen die in principe ongevaarlijk voor ons zijn want legio mensen ondervinden er geen schade van. We noemen dit ook een allergische reactie. Mensen kunnen voor allerlei stoffen allergisch zijn zoals kattenharen, bepaalde voedingsmiddelen en huisstofmijt. Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem eigenlijk overactief is.

Een allergie kan gelukkig ook weer verdwijnen

we hebben  in onze  praktijken  al vele keren meegemaakt dat allergische reacties kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon als mensen anders/gezonder gaan eten.

Je immuunsysteem versterken

Het lijkt er dus op dat een gezond lichaam en dus een gezond immuunsysteem beter reageert op lichaamsvreemde stoffen, zodat hetdus niet (meer) in actie komt als het niet nodig is. Zoals bij noten of stuifmeel.

Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem té heftig en eigenlijk overdreven reageert. In zo’n geval is het dus zaak om ons immuunsysteem dusdanig te versterken, dat het weer ‘weet’ dat het niet zo heftig hoeft te reageren.

Je immuunsysteem = je darmen

Je immuunsysteem zit in je darmen, dus het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Je gezondheid begint in je darmen . Hoe doe je dat? We nemen een voedingintolerantie test  uir deze resultaten blijkt waar je op reageerd Vermijd (een tijdlang) alle stoffen die je darmwand kunnen irriteren. Dit  kunnen zijn:  gluten (dus brood, pasta en alles wat gemaakt is van met name tarwe), melk en melkproducten. Het kunnen echter ook andere voedingsmiddelen zijn, zoals de planten van de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine, rode pepers, aardappelen en gojibessen) en peulvruchten (vanwege de saponinen).  Door weglaten van deze voedingsmiddelen doet met je hooikoorts of andere allergische reacties.

Eet vooral wat wel goed is voor je darmen

Gezonde voeding in het algemeen is natuurlijk altijd goed voor je darmen: verse, onbewerkte en natuurlijke voeding helpt altijd mee om je darmen te versterken. Maar wat helpt om de darmwand te herstellen? Het blijkt dat alle allium-achtigen meehelpen om je darmwand weer dicht te krijgen. Denk dus aan ui, knoflook, prei, bieslook, lente-uitjes, bosuitjes ed. Samen wat met kokosolie, peper en kerriepoeder kan je hier een heerlijk uiensoepje van maken. Dit staat regelmatig bij mij op tafel omdat het zo lekker en vooral ook makkelijk is (én goedkoop!)

Suiker roept een reactie op van je immuunsysteem

Natuurlijk is het eten van suiker in al haar vormen sowieso niet gezond voor je en dus ook niet voor je immuunsysteem. Door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel (die ook piekt als je eet wat zich in je lichaam gedraagt als suiker, dus bijvoorbeeld de zetmelen in brood, aardappelen, pasta, rijst) wordt je immuunsysteem geactiveerd. Heb je veel last van hooikoorts laat dan in de komende maanden zoveel mogelijk zoetigheid staan. Misschien een goede periode om eens te wennen aan een suikervrij of in ieder geval suikerarm bestaan?

Bijenpollen tegen de hooikoorts?

Je leest verschillende verhalen op internet dat mensen baat hadden bij het gebruiken van bijenpollen tegen hooikoorts. Hoe zit dat nu eigenlijk?

De hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Quercetine is een stofje dat werkt als een natuurlijk histamineremmer en in bijenpollen zit veel quercetine. Er zijn mensen die al binnen een paar minuten na het gebruik van bijenpollen verlichting kregen van hun hooikoortsklachten.

Overigens zit quercetine ook in rode en paarse groenten en fruitsoorten. Zet deze dus ook op je menu.

Hoe gebruik je bijenpollen?

Hoe gebruik je bijenpollen? Net als met alle superfoods: begin voorzichtig en bouw het langzaam op. Begin met enkele korreltjes en bouw het op naar een theelepel per dag tijdens de hooikoortsperiode of zoveel als jij nodig hebt. Je kunt ze zo puur eten maar de smaak verschilt nogal per leverancier. Sommige zijn echt vies, anderen zijn zoetig. Je kunt ze natuurlijk ook in je havermout of smoothie verwerken.

Effect van eten op hooikoorts en allergieën 

Het effect van goede voeding die bij jou past, kan een hoop schelen wanneer je last hebt van hooikoorts of allergieën. Bij Total Body Program testen we op je bloedwaarden naar je intoleranties, en geven we je een persoonlijk voedingsplan. Dat je helpt beter om te gaan met allergieën en hooikoorts.