Eten uit de magnetron is hartstikke ongezond.

Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond.   Er zou weinig voedingswaarde overblijven na de blootstelling aan al die straling.

Voor die stelling is het nodige bewijs te vinden. Wetenschappers schreven in 2003 bijvoorbeeld in The Journal of the Science of Food and Agriculture dat broccoli in de magnetron 97 procent van zijn heilzame antioxidanten kwijtraakt. Toen broccoli werd gestoomd ging slechts 11 procent van de antioxidanten verloren.

Tijdens een andere studie bleek dat het actieve bestanddeel van knoflook, het enzym aliinase, al na 60 seconden in de magnetron onbruikbaar was geworden.

Minder vitamines

Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk na opwarming in de magnetron minder lysozymen en antilichamen bevat en meer schadelijke bacteriën.

Japanse onderzoekers ontdekten dat melk na zes minuten in de magnetron 40 procent minder vitamine B12 bevat en vrijwel geen voedingswaarde meer heeft. En Scandinavische wetenschappers kwamen erachter dat asperges die zijn opgewarmd in de magnetron aanzienlijk minder vitamines bevatten.

Hormoonverstoorders

Het is daarnaast een slecht idee om voedsel in plastic verpakkingen op te warmen in de magnetron. Veel plastic producten bevatten namelijk hormoonverstoorders, die in het voedsel terecht kunnen komen.

In plastic zitten onder meer ftalaten: olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om ze flexibeler te maken. Als je dergelijke chemicaliën binnenkrijgt, kun je hoge bloeddruk en insulineresistentie krijgen, wat uiteindelijk weer kan resulteren in diabetes.

Voor meer informatie over gezonde voeding :

wwww.totalbodyprogram.nl