vitale-ouderen2

Afvallen na je vijftigste lukt wel met dit aangepast eetpatroon

Afvallen na je vijftigste gaat langzamer dan op je twintigste maar is niettemin nog steeds erg zinvol en perfect haalbaar. Het principe van meverbranden overgewicht verliezen blijft op alle leeftijden hetzelfde.

Gezond afvallen zonder het zo gevreesde jojo effect is onmogelijk met om het even welk (crash) dieet. Dat doe je alleen met gezond en natuurlijk eten en voldoende bewegen.

Afvallen op je vijftigste gaat langzamer omdat je lichaam op die leeftijd andere gezonde voedingsstoffen nodig heeft om goed te blijven functioneren.

Je lichaam reageert ook anders ook op de manier van bewegen en sporten. Jij wilt toch ook zo lang mogelijk gezond blijven, ook na je vijftigste?  Lees dan zeker verder want dan is dit artikel zeker iets voor jou.

Wat moet je doen om strak en slank te blijven, ook na je vijftigste?

We worden met z’n allen alsmaar ouder, maar dé vraag daarbij is op welke manier en ten koste van wat we zo oud worden. Allerlei kwaaltjes genezen minder vlug en we worden steeds meer met typische ouderdomskwaaltjes af te rekenen.

Ouderen blijven nu gelukkig veel minder bij de pakken zitten  dan vroeger. Hun mogelijkheden zijn ook zoveel groter. Toch zul je zowel je eet- als je leefgewoonten aan de nieuwe situatie moeten aanpassen om zo lang mogelijk van het leven te genieten.

Zeker als je je slanke lijn zo lang mogelijk wilt behouden. Afvallen vanaf je vijftigste gaat nu eenmaal moeizamer dan vroeger. Maar dat wil lang niet zeggen dat afvallen na je vijftigste onmogelijk is.

Zeker met

Met een aangepast voedingspatroon is ook afvallen na je vijftigste perfect mogelijk.

Waarom wordt afvallen na je vijftigste moeilijker?

Ons metabolisme of stofwisseling speelt een belangrijke rol in ons vetverbrandingsproces. Hoe ouder we worden hoe trager onze stofwisseling werkt en hoe minder opgeslagen lichaamsvet we verbranden.

Als we daar niets tegen ondernemen wordt onze vetmassa steeds groter naarmate we ouder worden. Daardoor wordt afvallen na je vijftigste moeilijker maar zeker niet onmogelijk. Actie ondernemen is de boodschap.

Daardoor neemt ook je spiermassa af en dat heeft een negatief effect op ons lichaamsgewicht. Ons basaal metabolisme of BMR neemt iedere tien jaar af met gemiddeld vijf procent.

Hou ouder we worden hoe meer vet we opslagen en hoe moeilijker we overgewicht verliezen.

Ook onze hormonen en je schildklier spelen een belangrijke rol

Bij afvallen spelen ook onze hormonen een belangrijke rol.  Dat is zeker zo met het mannelijke hormoon testosteron en progesteron waarvan de concentratie langzaam maar zeker afneemt. Dat zorgt er voor dat je lichaam meer vet opslaat dan het kan verbranden.

Ook de gezondheid van je schildklier speelt mee. Een te snelle of te traag werkende schildklier heeft ook een belangrijke invloed op je buikje en je overgewicht.

Laat dus je hormonen en je schildklier testen. Zeker vanaf je vijftigste maar vanaf je veertigste is nog beter. 

Pas als je die resultaten kent kun je je hormonen weer in evenwicht brengen en voor gezonde schildklieren zorgen. Vooral het mannelijke hormoon testosteron is belangrijk als je ook na je vijftigste wilt afvallen of je gezond gewicht wilt behouden. De juiste hoeveelheid testosteron zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Die zorgt er voor dat je pancreas of alvleesklier minder insuline aanmaakt waardoor je vooral ongezond buikvet verliest..

Afvallen na je vijftigste doe je niet door minder te eten maar door anders te eten

Met om het even welk dieet zul je nooit je gezond streefgewicht bereiken en behouden, ook niet als je jong was. Dat is nu na je vijftigste nog meer het geval.

  • Eet gezond, evenwicht en gevarieerd en geef de voorkeur aan natuurvoeding om gewicht te verliezen na je vijftigste.
  • Eet anders en bouw je calorie- inname lichtjes af

Dat is lang niet hetzelfde als zo weinig mogelijk eten. 

Afvallen na je vijftigste doe je door:

  • Zo weinig mogelijk zoete, suikerrijke en dus ongezonde tussendoortjes te eten: dat is zeker van toepassing op snoep, koekjes, gebak en chips
  • Voor gezonde tussendoortjes te kiezen: dat zijn in de eerste plaats verse groenten en fruit, onbewerkte noten (dus ongezouten, ongebrand en niet geroosterd),, zaden en pitten, magere kaas (20+), magere natuuryoghurt en kwark (dus zonder toegevoegde stoffen)
  • De consumptie van ongezonde verzadigde vetten en transvetten zoveel mogelijk te beperken: die vind je vooral in alle bewerkte voeding en in  rood vlees, in charcuterie (worst, paté;, salami…), in alle gefrituurde gerechten, in kant- en- klare gerechten en in diepvriesmaaltijden
  • Het kiezen voor volkorenproducten: eet meer volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst
  • Meer vezelrijk te eten: die zijn aanwezig in volkorenproducten, in verse groenten en fruit, in onbewerkte en dus ongezouten , ongebrande en niet geroosterde noten, zaden en pitten
  • Magere zuivelproducten zoals kaas(20+), magere natuuryoghurt zonder toevoegingen (ook geen fruitaroma’s) en kwark
  • Meer aan krachttraining te doen: doe meer aan kracht- dan aan uithouding. Werk meer met gewichten om je spiermassa zoveel mogelijk te behouden
  • Combineer krachttraining met wandelen, joggen fietsen of zwemmen: zo spaar je je gewrichten. Met zwemmen verbrandt je tot 30% meer calorieën. Ook kajakken en yoga zijn aanraders
  • Hou je stress onder controle en ontspan tijdig: stress is niet alleen verantwoordelijk voor veel voorkomende aandoeningen maar ook van ongezond buikvet en overgewicht. Neem daarom tijdig en voldoende ontspanning
  • Neem voldoende rust en slaap: naarmate we ouder worden hebben we meer slaap nodig. Het aantal uren slaap per nacht verschilt van persoon tot persoon. Een gemiddelde van acht uur is een aanrader