Dik worden van zwarte koffie zonder suiker? Ja, dat kan.

Enkele weken geleden hadden we het  over de onzin van calorieën tellen. Hier hebben we veel reacties op gekregen, Of we dat toch niet verkeerd zagen.“Want ieder pondje gaat toch door het mondje?” We zijn ervan overtuigd dat dit niet het geval is.Veel extra pondjes komen niet door ons mondje. Extra pondjes, vooral rond je middel, kunnen ook ontstaan doordat je onbewust en onbedoeld je hormonen uit balans gooit. Daarom kan je dik worden van zwarte koffie zonder suiker en melk. Laten we je het uitleggen hoe dit werkt.

Koffie als oppepper tegen allerlei dips

Waarom drinken we koffie? We drinken koffie ofwel uit gewoonte, omdat we het lekker vinden maar vaak ook omdat we onszelf willen oppeppen. Koffie bevat namelijk cafeïne, een stofje dat ons wakker schudt, stimuleert en ons lichaam op scherp zet. Een kop koffie bij het ontbijt om de dag een kickstart te geven. Een kop koffie op het werk om moed te verzamelen voor je je mailbox opent. Een kop koffie om wakker te blijven tijdens een slaapverwekkende vergadering. Een kop koffie om de lunch-dip te verslaan enz. We drinken per persoon gemiddeld per dag 4,5 kop koffie. Ervan uitgaande dat veel jeugd onder de 15 geen koffie drinkt, zijn er veel volwassenen die wel 9 koppen per dag drinken. Veel mensen drinken hun koffie zwart en zonder suiker om op gewicht te blijven. Toch kan je van koffie zonder melk en suiker dik worden. Hoe werkt dat?

Wat doet cafeïne in je lichaam?

Wat gebeurt er bij het drinken van een kop koffie in je lichaam? De cafeïne in je koffie stuurt via je hypofyse (een orgaantje in je hoofd) een signaal naar je bijnieren dat het de hormonen adrenaline en cortisol moet aanmaken. Normaal gesproken zijn dit de hormonen die worden aangemaakt in een stressvolle situatie; het zijn de hormonen die je beschermen als je moet vechten of vluchten. In een noodsituatie heeft je lichaam namelijk razendsnel energie nodig en dat is wat het krijgt van adrenaline en cortisol. Je ademhaling versnelt, je spieren krijgen energie, je pupillen verwijden zich, je bloeddruk stijgt: allemaal hulpmiddelen om te vechten of vluchten. Hiertegenover staat dat je spijsvertering wordt platgelegd: daarom kan koffie ervoor zorgen dat je minder honger voelt. In een noodsituatie is ook je zin om te vrijen opeens weg: dit kost namelijk behoorlijk wat energie. Je lichaam overleeft in een noodsituatie best wel een tijdje zonder een goede spijsvertering en vrijen. Dit denkt jouw slimme lichaam in ieder geval, en terecht.

Suiker (energie) in je lichaam zonder suiker te eten

De stresshormonen (of eigenlijk anti-stresshormonen) zorgen ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht: klaar om de strijd aan te gaan: met een vijand of met de 500 mails na je vakantie. Om in deze staat van paraatheid te komen heeft je lichaam energie nodig en deze energie krijgt het in de vorm van glucose, ofwel bloedsuiker. Dit maakt je lichaam zelf aan als je het niet in de vorm van suikers eet. Je lever en je spieren hebben altijd een voorraad glucose klaar staan in de vorm van glycogeen. Dus door het drinken van jouw kop zwarte koffie zonder suiker wordt er in je lichaam glycogeen omgezet in glucose en dit wordt in je bloed opgenomen om alle benodigde organen van energie te voorzien. Je krijgt dus door middel van je kop zwarte koffie zonder suiker toch glucose ofwel suiker in je bloed, alleen via een omweg. De cafeïne heeft hiervoor gezorgd.

Glucose vraagt om insuline; het vetopslag-hormoon

Zodra er glucose in je bloed zit zal je lichaam een ander hormoon, insuline gaan aanmaken. De glucose,  de bron van energie, moet namelijk worden vervoerd naar je spieren, je hart, je longen en alle andere organen die je gaan helpen te overleven. Insuline is het hormoon dat zorgt voor het transport van je bloedsuiker naar de organen die het nodig hebben. Nu is het vervelende van insuline dat je lichaam geen vet kan afbreken zolang er insuline in je bloed circuleert. Dat is ook logisch want als er insuline in je bloed circuleert dan is er blijkbaar glucose beschikbaar om energie te geven. En vet omzetten in energie is een veel ingewikkelder proces dan glucose omzetten in energie. Dus zal je lichaam geen vet verbranden om energie te krijgen. Dat is logisch.  Maar wat nu, als het lichaam veel energie heeft gekregen maar het niet gaat gebruiken?

 

Teveel glucose wordt opgeslagen als vet

Als je lichaam adrenaline of cortisol aanmaakt omdat het werkelijk in een noodsituatie verkeert, zal je lichaam de energie die dit geeft ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Je spieren worden ingezet om te rennen of je hersenen draaien overuren om je uit een benarde situatie te krijgen (je hersenen gebruiken veel glucose). Drink je koffie en moeten je hersens overuren draaien, dan zal de extra glucose wel gebruikt worden. Maar koffie drinken kan je ook zonder in een stressvolle situatie te zitten. Je kunt koffie drinken terwijl je het heel erg naar je zin hebt en lui op de bank hangt. Je lichaam krijgt dan extra energie maar het gebruikt het niet. Wat doet je lichaam met deze energie? Het slaat het weer op in je lever en spieren als glycogeen en wat er dan nog over is wordt opgeslagen als extra vet. Drink je veel koffie op een dag maar verbruik je weinig energie dan ontstaat hierdoor je zwembandje. Niet ieder pondje komt door het mondje!

De route van zwarte koffie naar vetopslag

Dus samenvattend: koffie zorgt voor extra energie in de vorm van glucose, dit zorgt voor aanmaak van insuline, en alle niet benodigde energie wordt vervolgens weer opgeslagen als glycogeen of als extra vet. En terwijl er insuline in je bloed circuleert kan je geen vet verbranden. Negen koppen zwarte koffie verdeeld over een dag, daar kan je dus echt dik van worden!

Een klant vertelde ons dat ze aanzienlijk minder last had van suikercravings vanaf het moment dat ze stopte met koffie drinken. Ze vroeg zich af of er een relatie was. Ja, die is er dus wel degelijk. Als je je lichaam regelmatig een boost koffie geeft zal het blijven vragen om nieuwe koffie of suikers. Koffie is niet voor niets ook een verslavende stof, net als suiker!

Nu zul je zeggen: maar ik ken iemand die heel veel zwarte koffie drinkt en zo mager is als een lat. Dat kan. Ieder lichaam is uniek en ieder lichaam kan anders reageren op voeding of stress. Sommigen mensen worden dik van stress, anderen mager. Sommige mensen zoeken veiligheid, andere mensen zoeken spanning en avontuur. Wat voor jou belangrijk is, is hoe het werkt in jouw lichaam.Daarom werken wij bij Totalbodyprogram met persoonlijk op maat gemaakte programma,s voor meer info klik hier

Wat betekent cafeïne voor jou?

Sla jij makkelijk vet op? Heb jij veel stress? Drink jij veel koffie? Als je méér dan twee of drie koppen koffie drinkt op een dag, kijk dan eens welke rol koffie speelt in jouw leven. Hoe belangrijk is koffie voor jou en welke invloed heeft het op jouw leven? Als je veel stress ervaart, realiseer je dan dat koffie niet meehelpt om rustiger en kalmer te worden. Overigens zit cafeïne ook in zwarte thee, energiedranken (guarana is ook cafeïne) en chocola. Dus het gaat niet alleen om koffie.

Overigens is koffie niet alleen maar slecht, er zijn onderzoeken die aantonen dat het drinken van enkele kopjes koffie per dag juist gezond is. Maar alles met mate. Als jij denkt dat het goed voor je zou zijn om minder cafeïne binnen te krijgen, stop daar dan eens een paar weken mee. Als je veel cafeïne drinkt verwacht ik dat je versteld zult staan van de hoeveelheid energie die je zult krijgen. Je kunt de eerste dagen ontwenningsverschijnselen krijgen, houd daar rekening mee. Vind je deze cold turkey benadering teveel van het goede: bouw het dan langzaam af. Gewoon iedere dag wat minder. Je krijgt er een veel gezondere en gelijkmatigere energie van. En wie weet verdwijnt ook jouw zwembandje.

bron :

energieke vrouwen