Gebrek aan discipline? Onzin!

Ben jij zo iemand die het niet redt om anders te eten en vaker te bewegen? En word je lui en ongemotiveerd genoemd? Heb je het idee dat je een gebrek aan discipline hebt? Schaam je jezelf daarvoor? Weet je wat? Dat hoeft helemaal niet. Het is allemaal onzin.  Jouw lijf laat gewoon zien dat er iets mis is! Motiverende praatjes zullen je niet helpen. Je zult moeten leren verstaan wat je lichaam je vertelt!

Er worden kapitalen uitgegeven om mensen te motiveren om anders te eten. De overheid bedenkt samen met allerlei deskundigen projecten om gedragsveranderingen te bewerkstelligen. En wat blijkt? De aanpak is niet zo effectief, vooral niet bij de mensen die het nodig hebben.

Hoe zou dat nou komen?

Het is eigenlijk heel simpel. Mensen die gezond zijn, willen bewegen en hebben geen behoefte aan ongezond eten. Ze worden blij van sporten en een lekkere salade of een stukje vis. Hun lichaam geeft precies aan wat het nodig heeft. Deze mensen doen het van nature goed en hebben geen adviezen nodig.

Dan is er een groep die in principe gezond is, maar door traditie of ingesleten gewoontes niet zo gezond leeft. Deze mensen zijn makkelijk weer in balans te krijgen met wat meer bewegen en beter eten. Zij roepen na zo’n leefstijlverandering van de daken hoe gezond je wel niet wordt van anders eten en meer bewegen. Soms schrijven ze er een boek over en profileren zich als goeroe.

De probleemgroep bestaat uit mensen met een lichaam wat niet zomaar even terug veert. Zij gaan in navolging van de uiterst fitte goeroe ook anders eten en meer bewegen. Alleen kunnen ze het niet volhouden. Ze doen het op discipline en daarmee is het hele proces gedoemd te mislukken. Want wie het op discipline doet, houdt het (meestal) niet vol. Wanneer je het op discipline wel volhoudt, is de kans groot dat je er niet echt (of alleen maar tijdelijk) van opknapt.

En juist die laatste groep wordt wanhopig. “Ik doe alles goed en het werkt niet!” En dan kom je bij een deskundige die zegt dat je niet eerlijk bent, dat je stiekem snoept, of dat het tussen je oren zit (want bij anderen werkt het wel). Zucht.

Ik kan je eerlijk zeggen dat ik dit persoonlijk allemaal heb meegemaakt. Het is om gek van te worden.

Voor mij persoonlijk is het de reden geweest om te blijven studeren, puzzelen en zoeken. En met resultaat. Nu na meer dan twintig jaar studeren, begin ik de systemen van het lichaam te begrijpen. En de systemen zijn zo moeilijk niet, het ontdekken waar jouw sleutel ligt des te meer.

Zolang mensen last houden van ‘craving’, op zoek blijven naar zoetigheid, naar vette happen of geen puf hebben om te bewegen, is er iets aan de hand. Je lichaam doet niets voor niets. Het roeit met de riemen die het heeft.

Misschien is er ergens een verborgen ontsteking (door een stiekeme indringer, voeding waar je niet tegen kunt of een nutriëntentekort) of heb je de pech dat je achteraan stond bij het uitdelen van de gezonde genen. Wie weet heb je gedurende je hele leven al last van stress. Je kunt teveel medicijnen gebruikt hebben, of last hebben van de toxische wereld waarin wij leven. Wie het weet mag het zeggen.

Het feit blijft dat je lichaam nutriënten nodig heeft om normaal te functioneren, als je nutriënten tekort komt, loopt het vast. En dat merk je. Dan ga je bezuinigen in je energiegebruik en ga je op zoek naar voedsel wat je op dat moment zou kunnen helpen om snel energie te maken.

Hoe kan het dan dat je wel gezond eet en toch niet opknapt? Als je gezond eet, krijg je toch alles binnen wat je nodig hebt?

Nou, dat hangt ervan af. Wie echt optimaal eet, zal erg zijn best moeten doen om alle aanbevolen hoeveelheden nutriënten binnen te krijgen. (Laten we er maar even vanuit gaan dat ons voedsel nog voldoende nutriënten bevat.) Maar wie niet gezond is, heeft hele andere, specifieke behoeften. Dan red je het niet alleen met gezond eten.

Voorbeeld: In een stressvolle situatie zal het lichaam magnesium en zink uitscheiden. Stel je voor dat je een onveilige jeugd hebt gehad. Dan heb je al vanaf je vroege jeugd een magnesium- en zinktekort. (Wat je meestal niet in het bloed ziet, omdat je lichaam de balans in het bloed zo lang mogelijk in orde houdt.) Dat blijft niet zonder gevolgen.

Magnesium en zink spelen een sleutelrol in onze gezondheid. Bij een zinktekort ontstaan er problemen met de activering van vitamine B6, problemen met het immuunsysteem, de energieproductie en nog veel meer. Zo ontstaat er een lawine aan problemen. Ik kan je wel vertellen dat je een langdurig magnesium- en zinktekort niet eventjes oplost met gezond eten. Je zult de sleutel moeten vinden om je systeem weer aan de praat te krijgen.  (En dit was nog maar één voorbeeld..)

Wanneer bij jou een leefstijlverandering niet het gewenste resultaat oplevert, zul je dus verder moeten zoeken. En geloof me, er is niet één zoektocht hetzelfde. Blijf daarom ver weg van alle algemene adviezen en protocollen. Kom in de actie, neem je leven in eigen hand en ga op zoek naar jouw persoonlijke sleutel!

Om je te helpen, heb ik het boek Oerslank geschreven, daarmee kun je op zoek gaan naar jouw persoonlijke handleiding. Wanneer je er daarmee nog niet uitkomt, kun je geholpen worden door één van onze Oerslank experts. Je vindt ze bij TotalBody Program .

Succes met zoeken en laat je vooral niet gek maken door de oordelen van anderen.

Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie