Gezondheid de baas; fit en gezond op het werk. Advies Malden

Lage rugpijn, RSI-klachten, pijnlijke knieën, en niet te vergeten werkstress… allemaal voorbeelden van werk gerelateerd verzuim. Voor werkgevers kan het erg zinvol zijn om te zorgen voor gezond personeel. Maar ook als werknemer zul je je prettiger voelen tijdens het werk wanneer je gezond bent. Maar hoe zorg je ervoor dat personeel gezond is, en blijft? We kunnen dit onderwerp opsplitsen in 2 delen, hoe gezond blijven op de werkvloer, en hoe weer gezond te worden na een blessure.

Gezond blijven op de werkvloer

Gezondheid begint bij jezelf. Werknemers moeten goed voor zichzelf zorgen, zowel tijdens werk als in hun privétijd. Door dit gedrag te stimuleren, werk je aan een cultuur van gezondheid in je organisatie. Veel gewoontes als de hele dag zitten of snel even lunchen, zijn helemaal niet zo gezond om te doen tijdens het werken. Hier kan je als bedrijf gezamenlijk wat aan doen.

 

Lang zittend werken is hiervan een goed voorbeeld; een absolute don’t voor je gezondheid op het werk. Zo ook eerder vermeld in Elsevier die een aantal gevaren van zittend werken benoemd. Onze tip: houd je vergaderingen en meetings eens aan sta tafels of werk staand aan je bureau. Zo blijft de aandacht er beter bij en onderbreek je de zit-tijd.
Daarnaast is het belangrijk om lekker fit te blijven. Sporten zorgt voor nieuwe en frisse energie. Een goede afwisseling tussen cardio en kracht is erg belangrijk bij het sporten. Ook is het goed om te letten op de balans tussen armen en benen bij het sporten. Trainen van armen moet geprefereerd worden in wat voor vorm dan ook boven dat van benen, aangezien arm trainen anti-inflammatoir is en benen juist ontstekingsbevorderend. Geen zin of tijd om te sporten? Of sporten onder professionele begeleiding voor de juiste resultaten? Met elektro stimulatie in Malden  train je in korte periode met je personal coach voor een gezond lichaam. Lees meer over EMS
Werkstress is waarschijnlijk de meest hardnekkige factor van verzuim. Vooral hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is dit ook vrij goed te doen. Vele studies hebben namelijk aangetoond dat vooral voeding van grote invloed is op stress. Snel een broodje bal tussendoor is dus geen goed idee. Het natuurlijke mechanisme in je lichaam zorgt ervoor dat je onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen je juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat je minder goed om kunt gaan met stress. De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken.
Het is belangrijk dat werknemers ontbijten. Een eiwitrijk ontbijt en lunch voorkomen dat je later op de ochtend of middag last krijgt van een flinke dip die je laat snakken naar ongezonde snacks. Zo blijf je productief gedurende de hele ochtend en middag zonder dips. Denk eens aan een gezellig en gezond afdelingsontbijt. Gezonde eiwitrijke producten waar je aan kunt denken, zijn eieren, noten en zaden, vis of gevogelte. Ontbijt moet bij voorkeur gegeten worden binnen twee uur na het ontwaken en moet zo’n 20-35% van de dagelijkse calorieën geven. Maar het allerbeste is natuurlijk een persoonlijk voedingplan op maat, dat aangeeft wat jouw lichaam op welk moment nodig heeft. Zo heeft iemand met een stressvolle baan andere voedingsbehoeftes dan mensen die veel lichamelijk intensief werk doen. Hoe je erachter komt wat jij nodig hebt? Dat kan met een persoonlijk voedingsplan op basis van bloedonderzoek. In veel gevallen (deels) vergoed door de zorgverzekering.

Gezond worden op de werkvloer

Het meest voorkomende probleem bij verzuim is fysieke overbelasting. Gemiddeld wordt bijna 30 procent van het werkgerelateerd verzuim veroorzaakt door zwaar lichamelijk werk, herhalende bewegingen of een ongezonde werkhouding. Dit kost bedrijven in totaal 1,1 miljard euro per jaar. Medewerkers in branches als de bouw, zorg, vervoer en opslag lopen het hoogste risico.

Het tackelen van fysieke overbelasting is niet eenvoudig, zeker als er binnen het bedrijf nou eenmaal fysiek zwaar werk moet worden verricht. Sommigen houden er ook nog een relatief ongezonde levensstijl op na. Ondertussen vergrijst het personeel, waardoor het risico op verzuim verder toeneemt.
De aanpak van fysieke overbelasting is maatwerk én mensenwerk. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren. Sommige werknemers zijn zelfredzaam en proactief. Zij zijn mogelijk erg geholpen met bijvoorbeeld een gezond voedingspatroon. Andere werknemers hebben niets met dit soort technologie en vinden persoonlijke begeleiding door een expert waardevoller. En weer andere hebben persoonlijke sport of blessure begeleiding nodig.
Bij onze Total Body vestigingen snappen we dit, en willen we gepaste hulp bieden, binnen een redelijke tijd.  Hiervoor gebruiken wij ons persoonlijk voedingsplan en voornamelijk elektrostimulatie (EMS). Bij deze behandelwijze proberen we door het stimuleren van het spierweefsel op een verantwoorde manier de pijn te verminderen en spieren te versterken. Dit werkt in de praktijk meestal erg snel binnen een korte periode. EMS kan worden gebruikt voor de behandeling van acute en chronische pijn, blessures en verschillende spier- en zenuwpijnen of voor mensen die niet kunnen of willen sporten. Daarnaast kan het sportieve resultaten in korte periodes bieden. Lees meer over EMS.

Gezondheid de baas

Gezond personeel begint bij de werkgever als goed voorbeeld. Eisen en verplichtingen stellen, is lang niet altijd dé manier om doelen te bereiken. Inspireer, licht voor, maak mensen bewust en geef het goede voorbeeld als werkgever. Verplichten werkt vaak averechts. Bij ons staan we je graag bij met onze Total Body Program methodes, die bij veel situaties en klachten kunnen helpen. Of je nu werkgever of werknemer bent; zorg dat je gezondheid de baas bent op het werk. Vragen over gezondheid en werken? Wij bieden consulten aan in de regio Malden .  Maak vrijblijvend en gratis kennis met ons omgeving Malden .

BRONNEN:

  • http://www.lengersdorf.nl/30-tips-gezonde-werknemers/#eten-drinken
  • http://www.elsevier.nl/kennis/article/2015/08/kom-uit-uw-stoel-dit-zijn-de-gevaren-van-zittend-werken-2675969W/
  • https://www.cz.nl/fysieke-belasting.
  • https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/stress-verminderen-door-voeding