Hoe belangrijk is sporten eigenlijk bij gewichtsverlies?

Bronnen: Volkskrant / Current Biology  / gezonder-afvallen / Plos journals

Beweging is goed voor je, maar helpt het ook echt bij gewichtsverlies?  De meeste mensen zullen je gelijk vertellen dat sporten dé manier is voor een gezond lichaam. Echter blijkt dit niet altijd zo te zijn.

Wat gebeurd er eigenlijk met al die calorieën die je lichaam in gaan? Ongeveer 60 a 70% van de energie die we opnemen via ons voedsel wordt gebruikt voor onze lichamelijke functies zoals ademen, je hart en andere organen. Kortom, een groot deel van de energie wordt gebruikt om ons te laten leven zonder enige vorm van inspanning. Van de overige 30% wordt 10 a 15% gebruikt voor de spijsvertering. De laatste 15 a 20% wordt gebruikt voor alle andere fysieke inspanningen: rechtstaan, wandelen, lopen, spieren bewegen, sporten etc..

Om daadwerkelijk meer calorieën te verbranden, is het dus van belang om niet meer, maar veel meer te bewegen. Maar dat is nog niet alles, het lichaam bezit ook nog eens over het vermogen om het calorieverbruik te herindelen. Volgens de onderzoekers past het lichaam zich bij extra inspanning zodanig aan dat minder energie wordt gebruikt voor het basaal metabolisme.

Onderzoeker Herman Pontzer zegt dat hem dit duidelijk werd nadat hij onderzoek had gedaan onder de “Hadza”. De Hadza is een volk van jagers-verzamelaars in Tanzania, dat een buitengewoon actief leven leidt, dagelijks vele kilometers aflegt en zwaar lichamelijk werk verricht. Desondanks was hun dagelijkse energieverbruik gelijk aan dat van iemand uit de VS of Europa die een zittend leven leidt.

Bewegen kost energie, maar na bepaalde mate van inspanning neemt het energieverbruik niet verder toe. Zo stond ook in een artikel in Current Biology. In een onderzoek onder 300 personen nam het energieverbruik bij de 60% minst actieve proefpersonen bij extra inspanning nog licht toe, tot maximaal 200 kcal/dag. Maar daarboven stagneerde het energieverbruik. De aanpassing van de stofwisseling is één van de oorzaken dat sporten alleen, zelden tot een lager gewicht leidt.

Daarnaast wordt na het sporten vaak meer gegeten of gedronken waardoor meer energie wordt ingenomen. Verder blijkt dat personen die intensief hebben bewogen, vaak daarna op de bank neerploffen. Het lichaam compenseert sport met luiheid. Wil je blijvend afvallen? Dan is er maar één belangrijk advies minder eten aldus Klaas Westerterp of véél meer sporten. (emeritus hoogleraar Humane Energetica aan de Universiteit Maastricht).

Bij Total Body Program zoeken we precies uit welke voeding de beste resultaten biedt. Dit door het  persoonlijke metabolisme onderzoek gebaseerd op je eigen bloedwaarden. Zodat je kan eten wat je nodig hebt, maar je wel zult afvallen.  [lees meer]

Daarnaast is het mogelijk om een training van 20 minuten even effectief te laten zijn als 3 uur in de sportschool. Doordat deze EMS training zo intensief en effectief is, is het weldegelijk mogelijk om door extra inspanning meer calorieën te verbranden. [lees meer]

Niet mogelijk om te sporten door een chronische aandoening? Dan biedt de passieve electrostimulatie uitkomst. In een eigen privé cabine doen de elektronen het werk, zo train je je spieren zonder zelf inspanning te hoeven verrichten. [lees meer]

Bronnen: Volkskrant / Current Biology  / gezonder-afvallen / Plos journals