Rommelende Darmen

Eet jij behoorlijk gezond, krijg je genoeg lichaamsbeweging en heb je niet teveel stress maar voel je je nog steeds niet optimaal fit?

Gebruik je voedingssupplementen maar heb je het idee dat die niet veel toevoegen aan jouw gevoel van vitaal zijn?

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel, obstipatie, vaginale infectie of huidproblemen?

Neem dan je darmen eens onder de loep. Het kan zijn dat daar jouw oplossing ligt.

Je darmen ofwel je tweede hersenen

Je darmen worden ook wel eens je tweede hersenen genoemd. Deze tweede hersenen werken samen met je eerste hersenen, die in je hoofd. Dat heb je vast wel eens ervaren als je bijvoorbeeld erg zenuwachtig was voor een examen of presentatie en merkte dat je wel vier keer naar de wc moest. Je hoofdhersenen zijn zenuwachtig en je buikhersenen reageren hierop met willen loslaten. Als de werking tussen je hoofdhersenen en buikhersenen niet goed functioneert, dan geeft dit problemen, zowel in je darmen als in je hoofd. Als je met gezondheidsproblemen kampt waar de huidige gezondheidszorg geen oplossing voor heeft (denk aan depressieve gevoelens) en er tegen je wordt gezegd dat het misschien tussen je oren zit, kijk dan eens goed naar de gezondheid van je darmen. Daar zou wel eens de oplossing kunnen liggen.

Zorg voor een goede darmflora

Je darmstelsel is het orgaan waarin voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen en van waaruit afvalstoffen uiteindelijk worden afgevoerd. Je darmen zitten vol met bacteriën. Dit kunnen zowel goede als slechte bacteriën zijn. Het is belangrijk om voldoende goede bacteriën in je darmen te hebben. Deze zorgen voor een goede spijsvertering, een goed immuunsysteem, ze beschermen je tegen allergieën, zorgen voor een goede vertering van je voedsel, houden de foute bacteriën buiten de deur en zorgen voor optimale opname van voedingsstoffen. Deze voedingstoffen zijn natuurlijk essentieel voor je algehele gezondheid en energieniveau. Je kunt supplementen slikken of superfoods eten zoals maca en chiazaad wat je wilt, maar als je darmflora niet gezond is, dan worden al deze vitaminen en mineralen ongebruikt weer afgevoerd. Je hebt er dan dus niks aan. Je gezondheid en dus ook de balans in je hormoonhuishouding begint met gezondheid in je darmen.

Hoe weet je of je darmen gezond zijn?

Er zijn allerlei signalen die je kunnen vertellen dat je darmen niet helemaal happy zijn. Buikpijn en darmkrampen zijn natuurlijk een duidelijk signaal, net zoals obstipatie of diarree. Een rommelende maag na de maaltijd, een opgeblazen gevoel, een buik alsof je 6 maanden zwanger bent en veel gasvorming zijn ook signalen dat er iets aan de hand is. Gezonde darmen geven je absoluut geen problemen, overlast of narigheid. Als je weet waar je darmen zitten en je voelt dat het daar niet goed zit, ga er dan vanuit dat ze om je aandacht vragen. Ze beginnen met fluisteren maar als je niet luistert gaan ze schreeuwen. Let wel: winderigheid alléén bij het opstaan ’s morgens is juist een teken dat je darmen wel goed functioneren. Je bacteriën hebben dan hard gewerkt ’s nachts, waardoor er ’s morgens gasvorming kan plaatsvinden. Dit is geen probleem. Het kan ook zijn dat je ’s nachts veel lucht inademt, ook dat is geen probleem. Echter, het kan zijn dat je helemaal géén last hebt van je darmen, maar dat er toch iets mis is met je darmflora.

Welke signalen kunnen nog meer wijzen naar je darmen?

Als je darmen lange tijd niet gezond zijn en je gedurende een aanzienlijke periode onvoldoende voedingsstoffen kunt opnemen, dan kunnen er andere gezondheidsproblemen ontstaan, die je misschien niet gelijk met je darmen in verband brengt. Denk hierbij aan voedselallergieën, vaginale infecties, candida-infecties, urineweginfecties, premenstrueel syndroom (PMS), allerlei verschillende huidproblemen, astma, slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn of migraine en depressieve klachten.

Wat kan je doen?

Je hele spijsverteringsstelsel, inclusief je darmflora, is een kwetsbaar systeem dat op allerlei manieren kan worden verstoord. De belangrijkste oorzaken van verstoring zijn stress, ongezonde voeding, voedselintoleranties (met name gluten en zuivel), medicijngebruik, ziektes en een algeheel verzwakt immuunsysteem. Met een gezond voedingspatroon en voldoende ontspanning kun je dus al aardig wat verbetering bereiken.

Je kunt je darmflora verbeteren door ervoor te zorgen dat die zichzelf kan herstellen. Belangrijk hierbij is om de verhouding goede/slechte bacteriën te herstellen. Heb je het idee dat je darmen zwaar van slag zijn en een boost kunnen gebruiken, gebruik dan een tijdje colostrum of probiotica om je darmflora in evenwicht te brengen. Je kunt ook een hoge darmspoeling (colontherapie) overwegen. Trap niet in de val van allerlei (zoete) drankjes die in de supermarkt te koop zijn. Die doen echt niets voor je darmen.

Wees nieuwsgierig en probeer eens wat nieuws

Probeer eens een tijdje gluten en zuivel te vermijden en kijk wat dit met je doet. Veel mensen worden in de loop der (leef)tijd intolerant voor gluten, vooral die in tarwe (maar gluten zit ook in spelt, rogge, gerst en kamut). Heb je hier dus nooit last van gehad, dan wil dat niet zeggen dat dat nog steeds het geval is. Aanwijzingen dat je hier last van kan hebben zijn rommelende darmen, opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree. Er zijn mensen die er  jaren behoorlijk last van hadden, totdat ze gluten schrapte uit hun menu. Artsen hadden  nooit iets bij hun kunnen vinden. Tegenwoordig kan je ook getest worden op voedselintoleranties. Deze kun je zonder verwijzing van je arts bij ons  laten testen ( Totalbodyprogram)  als je last blijft houden van je darmen, ook nadat je je voeding hebt aangepast. Heerlijke suiker-, zuivel- en glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en tussendoortjes geven wij je graag .

Een heel goed boek in het Nederlands is De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow.Echt verplichte kost voor iedereen die kampt met darm- of neurologische problemen. Twee prima Engelse boeken zijn The Second Brain van M.D. Gershon en Gut Wisdom van A.M. Sorokie.