TIPS VOOR AFVALLEN NA EEN VAKANTIE

Afvallen na een vakantie; zeven dingen die ik dan doe
Afvallen doe ik niet vaak, maar ik hou wel van lekker eten en wil mezelf niet teveel ontzeggen. Afgelopen maandag kwam ik terug van een paar dagen Rome. Wat kan je daar heerlijk eten! Geen wonder dat mijn favoriete spijkerbroek thuis onaangenaam strak zat. Dit is wat ik doe in de week na zo’n heerlijk reisje.

Ik hou niet van spijt
Laat ik even duidelijk stellen dat ik bij thuiskomst nooit ergens spijt van heb. Ik heb überhaupt niks met spijt; het is een emotie waar ik niks mee kan. Natuurlijk denk ik ook wel eens ‘had ik maar’, maar aangezien ik er dan toch niets meer aan kan doen sla ik het hooguit op als een reminder voor een volgende keer en ga ik verder met het heden. Het verleden kan ik toch niet meer veranderen, dus ik kan het maar beter omarmen en vooral met mildheid naar mezelf blijven kijken.

Als ik merk dat ik hier moeite mee heb, dan weet dat ik een volgende keer misschien toch wat anders moet doen in een vergelijkbare situatie. Maar in dit geval van Rome is daar geen sprake van. Ik heb er zo genoten, niet alleen van het eten overigens, dat kan nooit slecht voor me zijn!

Afvallen doe je niet met diëten en detoxen
Maar goed, die spijkerbroek zat toch iets te strak en dat voelt niet lekker. Ik voel me lekkerder in mijn vel en meer mezelf bij mijn normale gewicht, dus is het bij thuiskomst zaak om mijn normale gezonde gewoontes weer op te pakken. Ik heb uitgebreid geschreven waarom ik niet geloof in diëten en thuis in je eentje detoxen. Diëten doen een beroep op je wilskracht en laten je dingen doen tegen de wijsheid van je lichaam in. Dat geeft een hoop stress voor je lichaam. Detoxen zonder goede begeleiding kan ervoor zorgen dat je gifstoffen losmaakt, maar ze nog steeds niet kwijtraakt. Ook dit betekent een extra dosis stress en brengt je verder van je doel: weer lekker in je vel zitten.

Ik geloof wel in ‘grip op gezonde gewoontes’
Waar ik wel in geloof, is in een rijtje gezonde gewoontes waarvan ik er gelukkig in de loop van de afgelopen jaren veel heb opgebouwd. Na het opstaan ’s morgens gelijk twee grote glazen lauw water drinken (liefst met citroen) is zo’n gezonde gewoonte die ik zelfs op vakantie niet loslaat. Daar hoef ik helemaal geen moeite voor te doen; dat zit gewoon in ‘mijn systeem’ zeg maar. Gezonde gewoontes kosten geen wilskracht en dat komt mooi uit, want ik hou niet zo van wilskracht. Maar het valt me de laatste jaren na zo’n heerlijke vakantie op dat ik enkele van mijn gezonde gewoontes wat strakker volg; ik noem het daarom ‘grip op gezonde gewoontes’: ik volg ze nauwgezetter dan anders.

Wilskracht kost energie en daarop hou je het toch niet vol
Ik geef toe dat deze grip op gezonde gewoontes me wat meer wilskracht kost dan normaal gesproken, maar het is maar minimaal als je het vergelijkt met het volgen van een dieet of een detox. Ten eerste is het maar tijdelijk; ik hoef zo’n grip op gezonde gewoontes nooit langer dan een week vol te houden want dan zit ik weer lekker in mijn vel en op mijn gezonde gewicht. Wetenschappelijk is aangetoond dat wilskracht niet betrouwbaar is voor lange-termijndoelen, maar wel effectief kan zijn voor korte-termijnacties. In dit geval gaat het om gezonde gewoontes die ik over het algemeen toch al had en waarvan ik weet dat ik me er goed bij voel. Ik hoef mezelf dus nergens in te forceren of dingen te doen die ik eigenlijk niet wil, ik trek alleen de touwtjes een beetje strakker aan. Dit is makkelijk vol te houden.

Wat zijn dan deze gezonde gewoontes die me nu net iets meer dan normaal in hun grip mogen houden?

1. Start de dag met een vers geperst groentensapje
Als er iets is wat me mijn energie terug geeft dan is het de dag starten met een vers geperst groenten/fruit sapje. Vooral groenten. Ik gebruik hiervoor een slowjuicer om alle levenskracht die in deze groenten en fruit zit te behouden. Het is deze levenskracht waar ik naar op zoek ben; daarom gebruik ik hiervoor bij voorkeur biologische producten. Ik drink dit sap gelijk na het persen.

De eerste dag terug van vakantie koop ik dus een grote stapel groenten en fruit. Overigens heb ik dan al die twee glazen water met citroensap op hoor, die drink ik direct na het opstaan.

Menopauze /overgang

2. Veel groenten eten en drinken
In zo’n week eet ik sowieso veel groenten. Mijn ontbijt, naast het bovengenoemde sapje, kan dan bestaan uit een groene smoothie of een omelet met groenten. Mijn lunch bestaat dan meestal uit een gemengde, kleurrijke salade en bij het avondeten eet ik ook lekker veel groenten met bv quinoa, bruine rijst of linzen. Die vijf ons groenten per dag die ik iedereen adviseer haal ik in deze week ruimschoots! Ik heb het wel eens gewogen en kwam op een dag uit op bijna zeven ons! Dus honger heb ik zeker niet! Ik stel me altijd voor dat we nog lang niet weten welke duizenden gezonde stoffen er allemaal in al die verschillende groenten zitten, maar dat ik die dan allemaal toch maar lekker binnen heb!

3. Geen suikers, zuivel en gluten
Ik ben ervan overtuigd dat wij mensen niet zijn gebouwd op de grote ladingen suikers, zuivel en gluten die we normaal gesproken in onze samenleving binnen krijgen. Ik heb na mijn burn-out mijn energie op redelijk korte termijn terug gekregen onder andere door alles wat dit trio bevat te laten staan. Ik weet ook dat dit voor mij de dikmakers zijn en niet alleen voor mij: veel vrouwen vallen af als ze dit trio drastisch verminderen. Ik ben er dus redelijk alert op maar normaal gesproken sluipt er altijd wel wat doorheen: een lekkere cappuccino, een stukje knapperig brood met olijfolie in een restaurant, een stukje pure chocola (of iets minder puur) en zo nog wat heerlijkheden die ik niet altijd wil missen. Het gaat om wat je in 90% van de gevallen eet, niet om die 10% zeg ik altijd. Maar in zo’n herstelweek vermijd ik ze echt.

4. Vooral water en kruidenthee
Normaal gesproken drink ik al veel water en kruidenthee, maar natuurlijk laat ook ik me wel eens verleiden door een vers geperst grapefruitsapje, een groot glas kokoswater, een zoete smoothie met veel fruit en weinig groen, koffie met opgeklopte geitenmelk of een wijntje. Allemaal heerlijk en zeker niet ongezond (behalve die wijn dan misschien) maar in zo’n week laat ik ze staan en drink ik gewoon water en kruidenthee en af en toe een bulletproof koffie: zwarte koffie met een lepeltje kokosolie erin.

5. Niet uit eten gaan
Dit is ook zo’n gewoonte die in zo’n week makkelijk is te doen, alleen moet je het van te voren inplannen. Ik heb regelmatig eetafspraken met vriendinnen omdat ik het gezellig vind om rustig bij een lekker etentje bij te praten, maar deze week hou ik mijn agenda leeg. Tijdens een etentje eet en drink ik altijd meer dan ik thuis doe en de kwaliteit van het eten laat nogal eens te wensen over, alhoewel ik altijd wel goede restaurants uitzoek. Ik blijf deze week thuis en kook gewoon zelf; eenvoudig en met veel groenten.

6. Na zeven uur niet meer eten en bijtijds naar bed
Dit is misschien wel de belangrijkste gezonde gewoonte met de meeste impact. Ik probeer normaal gesproken niet meer te eten na het avondeten maar je kent het: als je om half tien nog flink aan het werk bent achter je computer is de verleiding groot om toch even wat te snaaien en meestal is dat geen stronk broccoli. Dat is waarom ik deze dagen ’s avonds bijtijds mijn bed in duik. Ik slaap sowieso het liefst acht uur – of zelfs nog wat meer – per nacht, dus rond tien uur naar bed gaan is vrij normaal voor mij. Ik sta dan ergens tussen zes en zeven op. Als ik eenmaal in bed lig is de behoefte tot snaaien over: dat is uiteindelijk alleen maar een signaal van je lichaam dat het tijd is om te kiezen tussen extra energie of rust. Heb je moeite met goed slapen? Misschien dat je enkele goede tips vindt in dit artikel.

7. Ieder uur bewegen en 10.000 stappen per dag
Ik beken dat ik hier meer moeite mee heb dan met die andere gezonde gewoontes, dit zit nog niet helemaal in mijn systeem. Ik probeer niet langer dan 55 minuten achter elkaar te zitten; daarna wordt het tijd voor wat beweging, want van lang zitten raakt je stofwisseling in de war. Daarom zet ik de timer van mijn telefoon altijd op 55 minuten en sta daarna op om wat te doen. Dat is geen probleem; sinds ik weer vanuit huis werk liggen hier altijd klusjes te doen waardoor ik in beweging kom. Maar die 10.000 stappen! Die haal ik nog niet iedere dag. De drie dagen dat ik flink sport zijn ze geen probleem en ook op zondag haal ik dat wel. Maar dan blijven er nog drie dagen van de week over.

In deze week zorg ik er echter voor dat ik op deze dagen een heerlijke training bij bodytec ga volgen en een uurtje ga wandelen . En dan voel ik me daarna zo goed, dat ik me afvraag waarom ik het eigenlijk niet altijd doe! Zo gaat dat met sommige gewoontes; je probeert ze uit en op een zeker moment voelen ze zo goed dat je ze niet meer los wil laten en ze als vanzelf een gezonde gewoonte zijn geworden. Zonder enige wilskracht! Hoe meer je er hiervan verzamelt, hoe beter.

bron :Energieke vrouwen