Vermoeidheid door slecht eten?

Slapen is één van de belangrijkste levensbehoeften van de mens en net zo belangrijk als goede voeding en beweging. Maar een goede nachtrust is in de huidige 24-uurssamenleving een hele opgave. Veel mensen hebben tegenwoordig last van slaaptekort, wat allerlei negatieve lichamelijke en geestelijke effecten kan hebben, al naargelang de aard en de ernst van een gestoorde slaap.
Een nacht slecht slapen heeft bij veel mensen een negatief effect op concentratie en reactievermogen op de dag erna, maar langdurig slaaptekort kan tot ernstigere ontregeling leiden.

Langdurig slaapgebrek is een groeiend probleem. Met verhoogde kans op diabetes, obesitas en depressies als gevolg, maar ook hoger ziekteverzuim. „Slaap mag niet het sluitstuk worden van onze 24-uurseconomie”, waarschuwt neurobioloog Peter Meerlo, slaapdeskundige verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ongeveer tien procent van de bevolking heeft last van langdurig slaapgebrek. Behalve de 24-uurseconomie, waarin velen continu beschikbaar zijn, worden stress en een ongezonde leefstijl als boosdoeners gezien.
Van te weinig slaap word je niet alleen ongelukkig, het is ook erg slecht voor je gezondheid. Naast dat je continu moe bent, zijn er nog vijf symptomen waar je een slaaptekort aan kunt herkennen.

1. Je bent vaak ziek
Je immuunsysteem wordt zwakker als je te weinig slaapt. Dat kan ervoor zorgen dat je vaker verkouden bent of griep hebt. Uit onderzoek blijkt dat wie minder dan vijf uur slaapt vier keer zoveel kans heeft op dergelijke kwaaltjes.

2. Je hebt geen zin in seks
Als je de hele dag moe bent, wil je niets liever dan ‘s avonds meteen op één oor. Voor vrijen heb je echt geen energie meer.

3. Je hebt last van een slechte huid
Je huid wordt minder elastisch en droogt sneller uit als je te weinig slaapt. Voor een stralende huid pak je dus het beste een paar uurtjes meer slaap.

4. Je eet meer
Van te weinig slapen krijg je honger. Dat komt omdat er een tekort ontstaat aan het hormoon Leptine, terwijl je juist te veel Ghreline aanmaakt. Die combinatie veroorzaakt een hongergevoel. Volgens onderzoek kan een slaaptekort zelfs leiden tot diabetes.

5. De cognitieve functies
De cognitieve functies gaan achteruit met alle gevolgen van dien. „Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen, achteruitgang in motorisch reacties, en ongeremder, emotioneler gedrag.” Op den duur zijn zelfs structurele veranderingen in de hersenen te zien, is unaniem de conclusie. Deze (ernstige) veranderingen kunnen bijvoorbeeld tot depressie leiden. Slaap is dus essentieel voor herstel van onze breinfuncties.

Een vermoeid gevoel komt niet alleen door te weinig slaap: ook wat we eten heeft hier invloed op. Door kleine veranderingen in je eetpatroon ga je niet alleen beter slapen, je voelt je er overdag energieker door.
Grote maaltijden vragen meer energie om te verteren, waardoor je je moe en futloos gaat voelen. Zorg dat je elke maaltijd genoeg, proteïnes en gezonde vetten in vis, noten en olijven binnen krijgt. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je je voldaan voelt en zo ga je een uur later niet naar snoep grijpen. Enkele voorbeelden van goede maaltijden zijn: magere yoghurt met bessen en wat muesli en zalm met groene groenten en speltbrood of zuurdesem.

Eet meer vezels
Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam in je bloed terecht komen. Zo krijg je er langer energie van. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels is 25 tot 30 gram, een gemiddelde mens krijgt maar de helft binnen. Enkele suggesties om aan meer vezels te komen: eet regelmatig een kom met volkoren ontbijtgranen, zwarte bonen met kaas en een volkoren tortilla, een appel met schil en volkoren spaghetti.

Genoeg drinken
Water is het hoofdbestanddeel van de vloeistoffen in je lichaam. Slechts de kleinste vorm van uitdroging zorgt ervoor dat je bloed dikker is, waardoor je hart harder moet pompen om het rond te krijgen. Dit heeft als gevolg dat je sneller moe wordt.

Hoe weet je of je genoeg drinkt? Houd je urine in de gaten. Je zou om de twee tot drie uur een bezoekje aan het toilet moeten brengen. Je urine moet helder of lichtgeel zijn. Heeft hij meer een donkergele kleur, dan is dat een teken dat je meer moet drinken. Valt dit je zwaar? Eet dan voedingsmiddelen die veel water bevatten zoals yoghurt, broccoli, wortelen, watermeloen, sinaasappel en pompelmoes.

Bij Total Body Program kijken we naar je bloedwaarden en bespreken jouw leefwijze . We geven tips en eventuele tekorten aan mineralen en vitamines vullen we aan met supplementen. Tevens krijg je een voedingsadvies wat persoonlijk voor jou op maat gemaakt is. Hiermee zul je versteld staan wat dat kan betekenen voor de nodige nachtrust.

Van een van onze cliënte
Een aantal weken geleden heb ik bij Total Balance Metabolic mijn bloedwaarden laten testen . Ik heb mijn voeding hierop aangepast vanaf dag 1 slaap ik spectaculair veel beter! De slaappillen heb ik niet meer gebruikt. Dit is voor mij een verschil van dag en nacht (letterlijk).
Hartelijk bedankt voor je hulp. Ik zal je zeker aanraden aan andere slechte slapers.
Marloes..

Ook weten hoe je voeding je slaap kan beïnvloeden? En hoe je dit kunt verbeteren? Maak vrijblijvend kennis met onze methodes!