Vitamine D-supplement verkleind kans op griep

 

  1. Een nieuwe analyse van onderzoeken waarbij de invloed van vitamine D-supplementen werd onderzocht, concludeert dat de vitamine nog beter voor de gezondheid blijkt dan gedacht. Het biedt bescherming tegen luchtweginfecties, waaronder griep en verkoudheid.

De onderzoekers bekeken data van bijna 11.000 deelnemers uit 25 klinische proeven. Uit individuele onderzoeken kwam het positieve effect van vitamine D, ingenomen als supplement, op luchtweginfecties niet altijd naar voren.

Het onderzoek, gepubliceerd in British Medical Journal, wilde erachter komen waarom er verschil zat in deze resultaten.

Daaruit bleek dat de werking van het vitamine D-supplement het sterkste effect heeft op mensen die een laag vitamine D-gehalte hebben en ook wanneer het supplement op regelmatige basis wordt ingenomen.

Gehalveerd risico

Mensen met de laagste gehaltes vitamine D halveerden het risico op een luchtweginfectie door het supplement dagelijks of wekelijks in te nemen. Personen met een hoger niveau van de vitamine zagen dit risico met 10 procent slinken. Over het algemeen gezien kan een regelmatige inname van het supplement vergeleken worden met het effect van de griepprik.

De vitamine wordt aangemaakt door invloed van zonlicht. Het stimuleert de aanmaak van antimicrobiële peptiden in de longen, waardoor het bescherming biedt tegen infecties aan de luchtwegen. Dat kan ook verklaren waarom mensen in de winter, als de zon zich weinig laat zien, sneller vatbaar zijn voor de griep.

Begin deze maand werd vitamine D op de Nationale Gezondheidsbeurs verkozen tot Supplement van het Jaar.

Door: NU.nl