Voedselintolerantie testen Rotterdam

 

Voedselintolerantie test

Met de Nutrismart Voedselintolerantie test kun je laten vaststellen of je voedselintoleranties hebt. Deze test is voor jou geschikt als je denkt dat je mogelijk overgevoelig bent voor bepaalde soorten voeding, of als je wilt weten of je voedselintoleranties hebt zonder dat je klachten hebt.

Waarom zou ik laten testen of ik een voedselintoleranties heb?

Misschien ben jij wel overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen zonder dat je daar zelf bewust van bent. Als jij last hebt van vervelende klachten zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen en je arts kan daar geen oorzaak voor vinden, dan doe je er goed aan een voedselintolerantie test Totalbodyprogram te doen. Maar ook als je geen specifieke klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen.

Je kunt overgevoeligheden voor voeding, die in de volksmond meestal allemaal voedselintoleranties worden genoemd, onderverdelen in voedselallergieën en voedselintoleranties. De meeste voedselallergieën zijn van het type IgE, wat betekent dat je binnen een half uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel klachten krijgt, zoals huiduitslag of hoofdpijn. Sommige voedselallergieën zijn echter niet IgE-afhankelijk maar IgG-afhankelijk, wat betekent dat het lichaam IgG-antistoffen (IgG’s) aanmaakt, die een vertraagde allergische reactie veroorzaken. Omdat de antigeen-antistofcomplexen in dit geval doorlopend niet snel genoeg opgeruimd worden door middel van fagocytose (omdat je de voeding steeds weer opnieuw eet), kunnen bepaalde klachten optreden die in de loop van de tijd chronisch worden. Symptomen behorende bij deze overgevoeligheid treden meestal tussen de 2-3 uur en 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding, waardoor het vaak niet mogelijk is te achterhalen welke voeding precies de boosdoener is. De enige manier om dan nog te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest, zoals deze voedselintolerantie test.

Vaak worden overgevoeligheden voor voeding voedselintoleranties genoemd, maar formeel gezien zijn dit niet-allergische overgevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij voedselintoleranties in formele zin is er dus geen sprake van een activering van het immuunsysteem, maar van een abnormale lichamelijke reactie op bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld als gevolg van een stofwisselingsziekte of een aantasting van het darmslijmvlies..

Als jij last hebt van vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, huidproblemen, pijnlijke gewrichten of overgewicht dan kan het heel goed zijn dat ook jij overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. In dat geval doe je er goed aan een voedselintolerantie test te doen, want alleen dan weet je zeker of overgevoelig bent voor bepaalde soorten voeding en zo ja wat.

Heeft het nut om een voedselintolerantie test te doen als ik geen klachten heb?

 

Ja, ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen, want een overgevoeligheid voor voeding kan ongemerkt tot ontstekingen in het lichaam leiden, en die zijn niet alleen schadelijk voor de korte termijn maar hebben ook een negatief effect op de lange termijn. Als je immuunsysteem doorlopend wordt geactiveerd of als je lichaam continu het hoofd moet bieden aan een voedselintolerantie verzwakt namelijk je natuurlijke weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei ziektes en aandoeningen en zelfs ziek kan worden van virussen en bacteriën waar een gezond iemand afdoende weerstand tegen heeft. Daarnaast loop je een groter risico op chronische infecties, wat je lichaam verder verzwakt en bij een lage weerstand soms zelfs dodelijk kan zijn (Monga et al., 2001).

Een ander zeer schadelijk lange termijn effect van ontstekingen is dat ze het risico op kanker verhogen. Bij ontstekingen worden namelijk vrije radicalen geproduceerd die het DNA beschadigen en celmutaties veroorzaken die tot kanker leiden (Rakoff-Nahoum, 2006). Aangezien reacties van het immuunsysteem vaak leiden tot ontstekingen vormen ook deze dus een gevaar voor je gezondheid. Volgens het Amerikaanse Nationaal Kanker Instituut (NCI) lopen mensen met chronische ontstekingen een veel groter risico op kanker dan mensen die deze ziektes niet hebben. Daarnaast versnellen ontstekingen ook het verouderingsproces, omdat de reactie van het immuunsysteem bij een ontsteking leidt tot oxidatieve stress. Ook verhoogt oxidatieve stress het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en staar (Gavazzi & Krause, 2002).

De voedselintolerantie test is geschikt als je:

 • denkt dat je mogelijk overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsmiddelen
 • wilt weten of je voedselintoleranties hebt, zodat je niet ongemerkt je gezondheid nadelig beïnvloedt met de voeding die je eet.

 

Heb je mogelijk last van voedselintoleranties?

Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten en je huisarts kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen. In dat geval is het zeer aan te bevelen om de voedselintolerantie test te doen:

 • Vermoeidheid
 • Chronische diarree of constipatie
 • Winderigheid
 • Misselijkheid
 • Oprispingen
 • Opgeblazen gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid
 • Buikpijn of buikkrampen
 • Hoofdpijn of migraine
 • Huidproblemen (o.a. atopische dermatitis, psoriasis, jeuk, netelroos)
 • Overgewicht
 • Gewichtsschommelingen
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzweren
 • Reuma, pijnlijke gewrichten

 

Een groot voordeel van de Totalbody voedselintolerantie test is dat de IgG-antigenen waarop getest wordt zeer lang in het bloed blijven zitten (tussen de 2-3 maanden en 2 jaar). Dit betekent dat met deze test ook overgevoeligheden kunnen worden vastgesteld voor voedingsmiddelen die je al een hele lange tijd niet meer hebt gegeten.

Hoe ziet een uitslag eruit?

De test die wij aanbieden om voedselintoleranties te laten bepalen is de Nutrismart test , waarbij enkele druppels bloed wordt afgenomen door middel van een vingerprikje. Nadat we jouw druppeltjes bloed hebben, analyseren we  je bloed, waarbij getest wordt op specifieke IgG-antigenen die gerelateerd zijn aan 57 veel voorkomende voedingsstoffen en voedingsmiddelen.

De resultaten worden vervolgens verwerkt en door ons geëvalueerd, waarna je een uitgebreid rapport ‘op maat’ ontvangt. In dit rapport wordt elke overgevoeligheid met een ‘klasse’ aangegeven, variërend van klasse 0 (geen overgevoeligheid) tot klasse 3-4 (zeer sterke reactie op de betreffende voedingsmiddelen),

Ook wordt precies aangegeven welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke voedingsmiddelen je beter met mate kunt eten,  Daarnaast ontvang je een heleboel tips en handige (voedings)adviezen die aansluiten op jouw situatie.

Wat geeft de uitslag van deze test jou?

De uitslag van de voedselintolerantie test laat zien voor welke voeding je overgevoelig bent.Als het blijkt dat je overgevoelig bent voor een of meer voedingsstoffen betekent dit dat je deze specifieke soorten voeding voortaan dient te vermijden en te vervangen door alternatieven waarvoor je niet overgevoelig bent. Wij zullen je een heleboel tips en adviezen geven zodat de overstap naar je nieuwe voedingspatroon soepel zal verlopen.

Al enkele weken nadat je jouw voedingspatroon hebt aangepast zul je merken dat bepaalde klachten die je al langer had zullen verminder of zelfs helemaal verdwijnen. Had je geen klachten, dan zul je voelen dat je sowieso meer energie krijgt, lekkerder in je vel zit en gewoon stráált!

Voor meer info: http://voedingstechnoloog.nl/contact/