Stress tijdens vakantie? Advies rond Woezik

Vakantie lijkt af en toe wel een achtbaan; tas inpakken, paspoorten zoeken, auto in orde, vignetten regelen, hotels boeken en de reis plannen. Als je eenmaal op je bestemming bent kun je je hotel niet vinden, ben je toch je incheck papieren kwijt en is de airco ook nog eens stuk op de kamer. Je zou er al moe van worden nog voordat je begint. Alhoewel de vakantie is bedoeld voor ontspanning, levert het bij veel mensen stress op. Herken jij dit ook? Zonde! Wij geven je graag wat tips voor een stressvrije vakantie! Dus geniet deze zomer van je welverdiende tijd vrij!

Voor vertrek

Vooral in de voorbereiding krijgen veel mensen al last van stress. Zorg allereerst dat je je werk netjes achterlaat. Rond op tijd je werk af en draag het zonodig over aan een collega. Zodat je niet tijdens je vakantie ook nog eens aan je werk moet denken. Geef jezelf daarnaast de tijd om alles rond je vakantie te regelen. Neem 1 of 2 dagen extra vakantie op om je voor te bereiden. Gebruik deze tijd om alles op orde te krijgen, vaak is dit al een hele klus.

 

Daarnaast zijn er andere oorzaken van vakantie stress. Veel mensen streven naar een te perfecte vakantie. Wees daarom realistisch over wat je te wachten staat. Soms gaan we van de een op de andere dag ineens weg, zonder een goede voorbereiding. Dit zorgt voor stress en voor overhaaste beslissingen.
Vaak is vakantiestress gerelateerd aan algemene stress. Privéproblemen die zichzelf opstapelen, frustraties op het werk of een ongezond leefgedrag kunnen vakantie stress nog eens extra uitlokken. Hierover later meer.

Net op je bestemming

Vaak is het op je bestemming veel warmer en ben je daarnaast uitgeput door de lange reis. Op vakantie volg je een heel ander ritme of is het zelfs een andere tijdszonde. Dit vergt nogal wat van je lichaam. Laat je lichaam daarom eerst eens aanpassen. Dus in plaats van een hike tocht door de bergen, kies eens eerst voor relaxen aan het zwembad.
Wie denkt dat die de eerste dag helemaal plat voor het zwembad moet gaan liggen totdat de stress vanzelf weggaat, heeft het ook mis. Blijf wel in beweging. Zorg dat je elke dag minimaal dertig minuten beweegt. Ook al is dit een wandelingetje naar de plaatselijke bakker en terug, dit verlaagt namelijk wel de stress. Ook buiten de vakantie is bewegen tegen stress de beste optie!

Toch stress, wat nu?!

Wanneer je last hebt van stress, komt hierbij onder andere het hormoon cortisol vrij. Vooral op de lange termijn kan dit hormoon voor klachten zorgen, waar je maar lastig vanaf komt. Vergeet ook niet om genoeg te drinken en blijf gezond eten. Dit heeft je lichaam ook nodig om bij te komen. Ook op vakantie zijn deze anti stress tips relevant:
Wanneer je per dag genoeg groente (300-500 gram) en fruit (2-4 stuks) eet, geef je je lichaam de benodigdheden om zichzelf te herstellen. Het ontbijt buffet lokt misschien uit tot het eten van veel snelle koolhydraten, maar probeer hier toch met mate van te eten. Ze zorgen voor een aanzienlijke verhoging van het bloedsuiker. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn een beter idee omdat deze een tegengesteld effect hebben. Eieren en noten zijn een goede keuze, ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel en geven je de energie om te genieten van je vakantie met gezonde voeding.
Cortisol, het hormoon dat vrijkomt bij stress, kan je verminderen door de juiste voeding. Kort gezegd door de volgende voeding: vitamines b5, c en folumzuur helpen de waarden stabiliseren. Deze vindt je voornamelijk in groeten en fruit. Omega-3 vetzuren zijn vooral te vinden in vette vissoorten, walnoten en lijnzaadolie. De laatste tip: Ook al is het vakantie, elke dag een wijntje is misschien iets teveel van het goede. Probeer dit te beperken tot 3 momenten per week. De juiste supplementen kunnen je ook helpen om de juiste voeding binnen te krijgen tegen stress. Vraag hiervoor wel deskundig advies. Bijvoorbeeld bij een van onze voedingscoaches. Goede voeding zal helpen om het stress gevoel in je lichaam kwijt te raken.

Na de vakantie

Geef jezelf een zachte landing. Wanneer je thuiskomt is het goed om weer even te wennen aan het gewone leven en de tijd te nemen voor de dingen die dan moeten gebeuren. Zorg ervoor dat je nog enkele dagen vrij hebt na je vakantie zodat je alle vakantie spullen kunt opbergen en de was kan doen. Zo heb je alles thuis weer aan kant, en heb je tijd om nog uitgerust op je werk te verschijnen. Wanneer je dan weer aan je werk moet, zorg dan dat je je agenda de eerste dag blokt voor het bijwerken van de mail. Zo ben je weer helemaal op de hoogte en begin je niet al gelijk met een achterstand.
Wie last heeft van stress tijdens vakantie, heeft hier vaak na de vakantie ook nog last van. Je komt er namelijk maar lastig vanaf. De invloed van sporten en voeding wordt vaak onderschat als het gaat om stress. Echter kan dit stress aanzienlijk verminderen of voorkomen. in omgeving Woezik geven we je graag advies. Of je nu stress ervaart voor, tijdens of na de vakantie denk eens bij jezelf na: leef ik gezond? Meer weten hoe jij je leefstijl kan aanpassen? Maak eens gratis en vrijblijvend kennis en wordt een gezondere versie van jezelf!

Vakantie: gezonde voeding

Heb jij intoleranties?

EMS-training. Snel sporten!

Maak gratis en vrijblijvend kennis

BRONNEN:

  • https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/tips-tegen-vakantiestress
  • https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/zonder-werkstress-op-vakantie
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/cortisol-in-toom-houden-acht-waardevolle-tips/
  • http://dagennachtrust.nl/stress/weg-met-vakantiestress/
  • https://goedetengezondleven.nl/hoe-voorkom-je-vakantiestress/