Waarom een koolhydraatarm dieet niet goed werkt

 

De afgelopen jaren hoor je steeds vaker dat koolhydraten de voornaamste oorzaak zijn van overgewicht en die vervelende vetjes op je buik. Maar in hoeverre is dit waar? Zijn koolhydraten écht de grote boosdoener? En is een koolhydraatarm dieet gezond?

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je zo weinig mogelijk brood, rijst en pasta eet. In de praktijk betekent dit dat minder dan 30% van de energie die je inneemt afkomstig is van koolhydraten. Koolhydraatarme diëten worden vaak online gepromoot als succesvolle dieetmethodes dankzij een verhoogde vetverbranding.

Dit zou volgens veel voorstanders van het koolhydraatarm dieet komen door minder pieken van de bloedsuikerspiegel en een stabieler insulineniveau. Zonder de welbekende pieken van de bloedsuikerspiegel zou je meer vet verbranden en minder vet opslaan. De theorie klinkt heel goed, maar werkt het echt zo goed om de koolhydraten te schrappen uit je dieet?

Waarom lijkt het koolhydraatarme dieet zo goed te werken?

Een koolhydraatarm dieet werkt in de eerste weken vaak heel goed. Je valt een paar kilo af en denkt dat je eindelijk de succesformule om af te vallen hebben gevonden. Maar helaas… Wij zien bij veel mensen die koolhydraten schrappen dat ze na een paar maanden of zelfs weken weer teruggevallen zijn op hun oude gewicht. Dan vraag je je natuurlijk af: hoe komt dit?

“Als je later weer koolhydraatrijk eet, kom je snel weer aan. Een koolhydraatarm dieet is dus niet de oplossing.”

Het dieet zorgt voor een daling van de hoeveelheid glycogeen in het lichaam, waardoor je vooral vocht kwijtraakt. De eerste weken verlies je met een koolhydraatarm dieet dus vooral lichaamsvocht. Dit kan al snel een aantal kilo’s schelen. Maar dit gewichtsverlies is geen kwestie van vetverbranding. Als je later weer koolhydraatrijk eet, kom je snel weer aan.

Een koolhydraatarm dieet is dus geen effectieve methode voor gewichtsverlies op de lange termijn. Hoe dit precies zit lees je hieronder.

Maar wat zijn de langeretermijneffecten?

De hype van een koolhydraatarm dieet is ontstaan doordat in 2006 en 2008 uit verschillende studies naar voren kwam dat het succesvoller is om af te vallen dan een regulier westers voedingspatroon.

Maar later bleek dat deze onderzoeken helemaal niet zo betrouwbaar zijn. De hoofdonderzoeker Krieger kwam een paar jaar na publicatie van de studie dan ook terug op zijn eigen conclusies. Het schrappen van koolhydraten is volgens Krieger toch niet de hoofdoorzaak van het gewichtsverlies.

Koolhydraatarm dieet is lastig in sociale situaties

De belangrijkste reden waarom het koolhydraatarme dieet lastig vol te houden is: in bijna alles zit koolhydraten. Denk maar eens aan wat je voor je neus krijgt als je op een feestje bent, of op vakantie. Een koolhydraatarm dieet is makkelijk vol te houden als je binnenhuis eet, maar probeer dit maar eens uit als je niet vaak thuis eet. Knap lastig!

Is een koolhydraatarm dieet wel gezond?

Naast dat een koolhydraatarm dieet niet het meest succesvolle dieet is om af te vallen, is het ook niet het meest gezonde dieet. Een koolhydraatarm dieet bevat namelijk over het algemeen niet voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels . Ben je toch van plan dit dieet te volgen? Ga dan eerst in overleg met een diëtist die je voedingspatroon analyseert op mogelijke tekorten.

Nu de beperkingen duidelijk zijn, rijst de vraag: wat zorgt er wél voor dat je afvalt?

Wat werkt dan wel?

Uit een recent onderzoek blijkt wederom dat een koolhydraatarm dieet niet de succesformule is, maar dat afvallen vooral draait om een negatieve energiebalans . Oftewel minder calorieën eten dan je nodig hebt. Daarnaast geeft onderzoek aan dat een hogere eiwitinname zorgt voor iets meer gewichtsverlies . Dit wordt bevestigd door een recente meta-analyse waaruit blijkt dat een iets hogere eiwitiname zorgt voor meer gewichtsverlies na een jaar diëten . Dit komt mede doordat je door eiwitrijke voeding sneller vol zit en doordat je meer spiermassa weet vast te houden tijdens het afvallen. Het behoud van spiermassa is belangrijk voor het succes van een afvalpoging.

Vaak is overgewicht een gevolg van ongezonde herhaaldelijke gewoontes.”

Denk je nou dat eiwitten het wondermiddel zijn? Nee, helaas! Een succesvolle afslankpoging heeft vooral te maken met de juiste kennis, coaching en ondersteuning bij gedragsverandering. Vaak is overgewicht een gevolg van ongezonde herhaaldelijke gewoontes. Wil jij je voedingspatroon veranderen en succesvol afslanken? Schrik niet: dat kost soms veel energie en tijd. Soms wel meerdere maanden of jaren. Het is niet simpel opgelost met het schrappen van een productgroep.

Het succes van een afslankpoging wordt bepaald door de verandering van eetgewoontes. Hoe je dit doet, leggen we je uitgebreid uit in een intake gesprek. Of start nu Totalbodyprogram metabolic  waarbij we je bloewaarden meten  en je stap voor stap uitleggen hoe je op een gezonde manier je lichaam gaat voeden.

En een koolhydraatbeperkend dieet dan?

Het koolhydraatarme dieet is heel ingrijpend en lastig vol te houden. Maar het kleine broertje: het koolhyraatbeperkend dieet is mogelijk wel een uitkomst voor veel mensen. Hierbij eet je niet 30% koolhydraten zoals bij een koolhydraatarm dieet, maar schroef je de hoeveelheid koolhydraten met 5 tot 10% naar beneden. Dit zijn geen mega aanpassingen en vaak goed toe te passen en vol te houden. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld geen frisdrank meer drinkt en minder vaak snoept. Mits je dit niet compenseert met andere voedingstoffen (zoals vetten of eiwitten) is dit een heel geschikte manier om minder calorieën te eten.

Conclusie

Afvallen is zeker mogelijk met een koolhydraatarm dieet omdat je snel een negatieve energiebalans bereikt door het weglaten van veel voedingsmiddelen. Vaak is dit het gevolg van vochtverlies en niet zozeer direct van vetverbranding. Om effectief af te vallen moet je juist vet verbranden en niet gaan voor vochtverlies. Kortom: je schiet er weinig mee op.

Verder houden maar weinig mensen het vol en zorgt het zo voor het bekende jojo effect. Een koolhydraatarm dieet is dus perfect als je snel wat kilo’s kwijt wil raken om weer even in die strakke broek te passen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat het koolhydraatarm dieet niet gezond is en vaak ook niet voor een langere termijn vol te houden is.